20 jaar lang werd het verhaal uit de media gehouden, maar een student blijkt de ineenstorting van een van de hoogste wolkenkrabbers van New York voorkomen te hebben. Door een constructiefout dreigde het Citicorp-gebouw met zijn 59 etages in te storten bij harde wind. Dat meldt Cobouw, de website voor de bouw.
Bij de bouw van de torenflat moest rekening worden gehouden met de nieuwe Lutherse kerk. Met vier reusachtige kolommen was het perceel vrijgehouden. Constructeur William LeMessurier was dan ook trots op zijn bouwkundige hoogstandje.
Vier jaar na de oplevering werd LeMessurier gebeld door een bouwkundestudent, die hem er fijntjes op wees dat er een ernstige constructiefout was gemaakt. 'Flauwekul!' zo reageerde de constructeur in eerste instantie, maar tot zijn schrik kwam hij al snel tot de ontdekking dat de student gelijk had.
Bij zijn constructieberekeningen was hij uitgegaan van een licht staalskelet met gelaste verbindingen. Maar om geld en tijd te besparen was tijdens de bouw besloten tot geboute verbindingen. Daarvoor waren alleen nooit nieuwe berekeningen gemaakt. De constructeur ontdekte dat bij windsnelheden boven 113 km/u het Citicorp-gebouw door grote druk op zwakkere verbindingen zomaar kon bezwijken.
LeMessurier waarschuwde Citicorps dat met het orkaanseizoen voor de deur er geen tijd was te verliezen. In drie maanden tijd brachten lassers over alle tweehonderd boutverbindingen dikke stalen platen aan, als enorme pleisters. Het gebouw bleef intussen gewoon in gebruik.
Even werd het spannend toen orkaan Ella op de stad afkoerste, maar die boog op het laatste moment af. Citicorp en LeMessurier wisten het verhaal twintig jaar uit de krant te houden. De constructeur betaalde de bank een schadevergoeding van 2 miljoen dollar.
© Nationale Onderwijsgids