De gezamenlijke instellingen voor Hoger Onderwijs in Brabant presenteren op woensdag 10 november het Hoger Onderwijsplan aan het College van Gedeputeerde Staten. Dit is een bijdrage aan de Investeringsagenda voor Brabant van het provinciebestuur Noord-Brabant.
Het Brabantse Hoger Onderwijs heeft zijn handen ineengeslagen om gezamenlijk inhoud te geven aan met name de kennis en innovatieagenda van de provincie en onderschrijft daarmee de stelling van de provincie dat Noord-Brabant een kenniseconomie van betekenis heeft die er nationaal en mondiaal toe doet.
De provincie kent een sterke onderwijs- en onderzoekssector met zes grote hbo-instellingen en twee universiteiten op een relatief klein oppervlak. Dat biedt kansen indien er goed samengewerkt wordt tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Het Hoger Onderwijs Brabant staat voor die samenwerking.
De Brabantse sector hoger onderwijs speelt een rol van betekenis in de economie van Brabant door fundamenteel en toegepast onderzoek op complementaire terreinen van technologie en socio-economics, door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs en door allerlei vormen van innovatie. Ook het fundamentele onderzoek scoort hoog in de rankings en behoort in de vakdisciplines tot de top van Europa.
De sector levert kennis, zet in op de economische en maatschappelijke valorisatie daarvan, trekt bedrijvigheid aan en stimuleert startende ondernemers. De sector verzorgt in Brabant onderwijs aan 81.000 studenten en biedt werkgelegenheid aan 11.000 medewerkers.
Impuls aan economische groei
Het Hoger Onderwijsplan beoogt met elkaar, met de provincie en het bedrijfsleven de economische groei van Brabant als kennis- en innovatieregio een impuls te geven. Waar nog veel versnippering is worden krachten gebundeld, waar onevenredige ontwikkeling waarneembaar is, wordt samenwerking gestimuleerd, waar meerwaarde mogelijk is, wordt die gerealiseerd.
Het document sluit nauwgezet aan bij de profileringspunten van de vier Brabantse regio's: maintenance, logistiek en biobased economy voor West-Brabant, logistiek en social innovation voor het Hart van Brabant, food & farma voor Noord-Oost Brabant en Brainport voor Zuid-Oost Brabant. Daarnaast sluit het nauwgezet aan bij de adviezen die SER-Brabant heeft uitgebracht in haar rapport Kennisinvesteringen en World class onderwijs (juli 2010).
Op de vier investeringsterreinen worden concrete voorstellen gepresenteerd die ontwikkelingen kunnen versnellen op het gebied van campusontwikkelingen, Toponderwijs university college, valorisatie en ondernemerschap en internationalisering en jong talent. Het totale investeringsprogramma bedraagt totaal ca. 250 miljoen euro.