De arbeidsmarkt is vooral geïnteresseerd in hbo-afgestudeerden die hun passie volgen en het zichzelf flink moeilijk maken tijdens hun studie. En daar moeten hbo-instellingen hen bij helpen door minder studievarianten aan te bieden, en de opleidingen vooral heel leuk en heel moeilijk te maken.
Dit was de algemene opvatting tijdens het laatste lustrumdebat van de Hogeschool Utrecht (HU) op 25 januari, waar arbeidsmarkt- en onderwijsexperts uit de Bètatechniek, Gezondheidszorg en Zakelijke Dienstverlening met elkaar in discussie gingen over de wederzijdse verwachtingen van de hbo-afgestudeerden. Dit deden zij onder leiding van Pieter Broertjes, bijzonder lector van Hogeschool Utrecht.
De experts uit de Zakelijke Dienstverlening raadden hbo-instellingen aan om vooral minder opleidingsrichtingen aan te bieden, en de opleidingen die overblijven zo moeilijk en leuk mogelijk te maken. De arbeidsmarkt is volgens hen op zoek naar hbo'ers met passie en doorzettingsvermogen, en kijkt niet noodzakelijkerwijs naar de meest passende studierichting van de sollicitant.
Volgens de experts van de Bètatechniek staat het hbo met hun rug naar de arbeidsmarkt en is er te weinig onderlinge kennisuitwisseling. Onderwijsinstellingen richtten zich vooral op de werving van studenten en te weinig op de arbeidsmarkt. Deze stelling leidde tot flinke discussie, maar slotconclusie was toch dat het hbo en ook Hogeschool Utrecht meer van buiten naar binnen moet denken.
Hogeschool Utrecht organiseerde het afgelopen jaar een debatreeks onder het overkoepelende thema ‘De identiteit van de hbo-professional'. Eerder in deze reeks werd er gedebatteerd over de Young Professional en de Reflective Practioner. Met het debat op 25 januari werd deze lustrumdebat reeks in het kader van het 15 jarig bestaan van Hogeschool Utrecht afgesloten.