Een studieschuld die de spuigaten uitloopt en geen basisbeurs. Voor de pechgeneratie is dit bekend terrein. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt studenten uit deze groep een tegemoetkoming aan. Wat is dit voor een regeling en wanneer mag je daar gebruik van maken? Hart van Nederland zocht het uit.
DUO maakt gebruik van de deze voorwaarden om te kijken of je recht hebt op een tegemoetkoming:
- Je hebt geen basisbeurs ontvangen vanwege het leenstelsel.
- Op een prestatiebeurs heb je minimaal een jaar recht. Dat kan de basisbeurs, aanvullende beurs of het studentenreisproduct zijn.
- Een erkend diploma (bachelor, master of associate degree) is binnen tien jaar gehaald. Een mogelijke verlenging van de diplomatermijn telt wel mee.
Je hebt recht op een tegemoetkoming als je aan bovenstaande volwaarden voldoet.
Automatisch bericht
DUO stuurt automatisch een bericht als je aan de volwaarden voldoet en je een diploma in bezit hebt. Op de website van DUO kan je zelf controleren of je aan de volwaarden voldoet.
Verrekend met de studieschuld
Mocht je een studieschuld hebben, dan wordt de tegemoetkoming eerst verrekend met dat bedrag. Heb je geen studieschuld, dan ontvang je de tegemoetkoming binnen zeven weken op je betaalrekening. De tegemoetkoming is officieel geen inkomen, maar het kan wel van invloed zijn op je vermogen. Daar moet je tijdens de belastingaangifte rekening mee houden.
Tegemoetkoming
De tegemoetkoming is 34,17 per maand dat je recht had op een prestatiebeurs. Wel met een maximum van vier jaar. Het totaalbedrag kan oplopen naar maximaal 1.640,16 euro.
Basisbeurs
De basisbeurs werd afgeschaft in 2014. In dat jaar bedroeg het maandagbedrag 102,77 euro. Dat zou over vier jaar 4.932,96 euro zijn. Het bedrag dat je nu ontvangt is dus een stuk lager dan voorheen.
Er zijn twee verschillende tegemoetkomingen:
- De tegemoetkoming leenstelsel is voor studenten die geen basisbeurs kregen vanwege het leenstelsel
- De tegemoetkoming studievoucher is voor studenten die begonnen met studiefinanciering tussen september 2015 en augustus 2019. Een studievoucher kregen zij eerder al eens als een korting op een mogelijk vervolgstudie.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk