Normal_4414

Wie hoopte de waarheid te vinden, tijdens de vierde Maaskantlezing in het Tilburgse gebouw van de Juridische Hogeschool Avans Fontys kwam een beetje bedrogen uit.

Maar de lezing van mr. Harm Brouwer, met als titel ‘Waarheidsvinding' bood afgelopen vrijdag meer dan voldoende opmerkelijke aanknopingspunten en verrassende invalshoeken voor een boeiende en vermakelijke middag. Volgens de voorzitter van het college van Procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het Openbaar Ministerie, bestaat de absolute waarheid niet.

'Natuurlijk is het mogelijk om zaken onomstotelijk aantoonbaar te maken", aldus Brouwer. ‘Door empirisch wetenschappelijk onderzoek kan bijvoorbeeld heel goed worden vastgesteld op basis waarvan zwaluwen hun paringspartner kiezen. De lengte en de symmetrie van de staartveren van het mannetje spelen daarbij een doorslaggevende rol. Dat is de uitkomst van gedetailleerd en langdurig onderzoek. In het strafrecht kan dat helaas niet worden toegepast.'

Volgens Brouwer is de waarheid immer oneindig en ligt die nooit in het midden. ‘Waarnemingen zijn gekleurd en getuigenverklaringen zijn interpretaties. Zelfs het wetboek van strafrecht voorziet feiten van normatieve uitdrukkingen als ‘roekeloos' en ‘verwijtbaar'.

Volgens Brouwer wordt in de zoektocht naar de waarheid, het belang van technisch en forensisch onderzoek in het moderne strafrecht steeds groter. ‘Sporen- en dna-onderzoek bieden immers zekerheden en helpen daarmee - misschien - ook wel de waarheid te ontdekken', meent Brouwer.

Zijn voorzichtige voorstel: laat meer niet-juridische en wetenschappelijke deskundigen toe in het strafproces. ‘Maar wel héél voorzichtig', benadrukt de collegevoorzitter, ‘zodat dat niet uitmondt in een ‘Battle of the experts', zoals dat gebeurde in de zaak Lucia de B.'

Veel studenten
De Maaskantlezing dankt zijn naam aan het gebouw waar de Juridische Hogeschool eerder gehuisvest was. Op deze vrijdagmiddag, in het gebouw Rechtstaete (voorheen onderdak van de Bestuursacademie), is de Brabantzaal goed gevuld met een kleine driehonderd toehoorders.