Burgers, ondernemers, studenten en kunstenaars kunnen binnenkort bij Saxion in Enschede hun creatieve ideeën of concepten letterlijk tastbaar maken. Op dinsdagmiddag 8 maart opent daar het FabLab Enschede.
FabLab Enschede is onderdeel van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie. Het maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van FabLabs, die met elkaar samenwerken in het uitwisselen en opbouwen van creatieve ideeën en technische kennis.
FabLabs zijn openbare hightech werkplaatsen, die altijd beschikken over een vinyl- of foliesnijder. Hiermee kun je heel exact koperen printplaatjes en zelfklevende stickers uitsnijden. Ook een 3D-freesmachine, die iedere gewenste vorm uit hout, plastic en zelfs metaal boort, behoort tot de standaard inventaris. Een lasercutter, die in vlakke materialen graveert en er vormen uitsnijdt, zoals letters of ingewikkelde tekeningen, is ook in elk FabLab aanwezig.
Unieke 3D-printer
Ieder FabLab heeft een eigen identiteit, zo heeft FabLab Enschede als invalshoek Smart, High Tech en Textiel. Bijzonder voor FabLab Enschede is de 3D-scanner, een apparaat dat een 3D-beeld maakt van 3D-objecten, zodat de ook aanwezige 3D-printer er een kopie van kan spuiten.
Bij Saxion staan bovendien diverse apparaten op textielgebied, zoals een digitale borduurmachine, een professionele naaimachine, een digitaal weefgetouw en een inktjetprinter voor textiel.
In Nederland zijn er onder andere FabLabs in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem en nu dus ook in Enschede. Ze werken met dezelfde apparatuur en software, waardoor uitwisseling van kennis over digitaal ontwerpen en het gebruik van een FabLab relatief eenvoudig is.
De realisering van FabLab Enschede is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Enschede en de Provincie Overijssel en door ondersteuning van Stichting FabLab.nl.
Bron: Nieuwsbank