Normal_4983

DEN HAAG (ANP) - Studenten kunnen hun instelling aangeven bij de Inspectie van het Onderwijs als er bijvoorbeeld niet voldoende les wordt gegeven. De inspectie kan dan een boete opleggen. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (hoger onderwijs) maandag laten weten tijdens een debat over het hoger onderwijs.

Uit een vorige week gepubliceerd onderzoek van studentenvakbond LSVb blijkt dat meerdere onderwijsinstellingen niet voldoen aan de verwachtingen die ze vooraf via bijvoorbeeld brochures scheppen. De informatie die universiteiten in voorlichtingsbrochures geven, is in veel gevallen „misleidend, subjectief en fout", meldde de studentenvakbond.

Overigens kunnen klachten al langer bij de Inspectie worden gemeld, maar dat gebeurt zelden tot nooit. De staatssecretaris hoopt dat dit met zijn oproep nu wel gaat gebeuren. „Wij horen vaak klachten over instellingen, maar dan blijkt dat de Inspectie daar nooit signalen over heeft ontvangen."

Het debat maandag was een herhaling van zetten. De staatssecretaris blijft bij zijn voorgenomen kabinetsbeleid om 370 miljoen euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Groot struikelblok voor zowel de oppositiepartijen als de studentenorganisaties is de boete van 3000 euro die studenten moeten betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen.

Zijlstra wil zijn plannen komend collegejaar al laten ingaan, maar daarvoor moet het wetsvoorstel nog wel door de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer worden goedgekeurd.