Normal_5009

Kinderen groeien op in een mondiale samenleving, basisscholen krijgen letterlijk meer kleur en door 'social media' verspreidt informatie zich razendsnel. De druk om te presteren neemt toe. Tegelijkertijd zijn er steeds meer kinderen die hier niet in mee kunnen. Welke uitdaging gaan leraren aan om gelijke tred te houden met deze ontwikkelingen?

Ontwikkelingen en trends in de nabije toekomst in het speciaal en basisonderwijs staan centraal tijdens de conferentie Focus op kwaliteit. De conferentie wordt georganiseerd door de Hogeschool iPabo, Centrum voor primair onderwijs, en vindt plaats op 3o maart (13.00 - 17.00 uur).

Speciale gast is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Marja van Bijsterveldt. Trendwatcher Adjiedj Bakas geeft zijn beeld van de toekomst van het onderwijs.

Samen met schoolbesturen in Noord-Holland ontwikkelt iPabo een kwaliteitsagenda. Deze geeft richting aan basisschoolteams en schoolleiders om een andere cultuur in basisscholen te realiseren.

Individualisering, mondialisering en de nieuwe media hebben de wereld voorgoed veranderd. Van kinderen van nu en in de toekomst worden andere vaardigheden verwacht. Het onderwijs heeft in deze ontwikkelingen een opdracht om leerlingen goed te begeleiden tot bewuste burgers, die verder durven denken dan hun vertrouwde leefwereld. Dat vraagt een andere wijze van lesgeven door (aanstaande) leraren.

Diverse workshops gaan in op de aanpassingen die van leraren individueel en van teams met elkaar worden gevraagd.