Normal_5433

Girlsday, een landelijk evenement om jonge meisjes te enthousiasmeren voor techniek, vond afgelopen donderdag en vrijdag plaats op de Inhollandlocaties Alkmaar, Haarlem en Delft.

In Haarlem en Alkmaar maakten honderden jonge meiden op een leuke manier kennis met de technische opleidingen van Inholland tijdens de chocoladeworkshop ‘Technochoc'. In Delft bezochten de dames Science Center van Technische Universiteit Delft.

Girlsday moet het blikveld van meisjes wat betreft technische opleidingen verruimen, stelt de organisatie. "Het is belangrijk dat meisjes op een vroege leeftijd in aanraking komen met techniek, bèta en ICT," vertelt instroomcoördinator Marian Garciamora van Inholland Haarlem.

"Er heerst op dit moment een tekort aan meiden die een technische studie volgen, en daarmee is de instroom in het beroepenveld dus ook te laag."

Technochoc
Tijdens de chocoladeworkshops op Inholland Haarlem en Alkmaar konden de jonge meiden op een leuke manier kennismaken met verschillende technische opleidingen. Na een korte introductie over hoe cacao gemaakt wordt, konden zij zelf aan de slag: chocolaatjes ontwerpen, persen, gieten, en verpakkingen maken. Ook mocht een groep meiden onder begeleiding van informaticastudenten de activiteiten vastleggen op foto en video.

Aan het eind van de workshop kregen de meiden hun chocoladecreaties mee naar huis. "De workshops van vandaag waren erg leuk!" vertelt Lulu van der Linden, leerling van het Mendel College uit Haarlem, onder het genot van haar eigen chocolaatjes. "Alleen ben ik nog steeds niet van plan om een technische opleiding te volgen."

Science Center
Op Inholland Delft gingen de vrouwelijke middelbare scholieren van het Penta College en Angelus Merula naar het Science Center van Technische Universiteit Delft. In het indrukwekkende gebouw gaven de meiden aan dat ze het nu al naar hun zin hebben en dat dit helemaal hun ‘ding' is.

"Bij techniek denk ik gelijk aan boutjes, moertjes en schroefjes," zegt vwo-leerlinge Lieke. "Het is anders dan ik had gedacht: veel leuker met al die technologische snufjes."