Normal_5598

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen hbo-opleidingen van Inholland voldoen niet aan de wet, het probleem blijkt veel breder. Dat staat in een rapport dat de Inspectie van het Onderwijs donderdag naar buiten bracht. Alle vijftien onderzochte opleidingen op tien verschillende hogescholen krijgen het oordeel 'zeer zwak' tot in het gunstigste geval 'voor verbetering vatbaar'.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) begint een procedure om de accreditatie in te trekken van de vier opleidingen van hogeschool Inholland die 'zeer zwak' scoorden. Ook krijgen de opleidingen een boete. De hoogte daarvan is nog niet bekend.

De inspectie kwam met twee rapporten: één over het gehele hoger beroepsonderwijs en één waarin specifiek Inholland is bekeken. Uit de rapporten blijkt dat bij de bekeken opleidingen de wet- en regelgeving voor de bewaking van het eindniveau niet goed genoeg wordt nageleefd. De onderwijsinspectie benadrukt wel dat het onderzoek geen algemeen beeld geeft van het niveau van het hele Nederlandse hbo-veld. Het is echter ook mogelijk dat er nog opleidingen zijn waar niet alles gaat zoals het hoort, zonder dat de inspectie daar weet van heeft.

Opleidingen die 'zorgelijk' scoren, zijn drie samenwerkende communicatieopleidingen aan de Hanzehogeschool in Groningen, de opleiding communicatie aan de Hogeschool Leiden, werktuigbouwkunde bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het gaat dan om tekortkomingen bij toetstrajecten en afstudeerroutes.

Zijlstra noemt de situatie buitengewoon ernstig. ,,De kwaliteit van hbo-diploma's mag niet ter discussie staan en dat is nu wel het geval.'' Volgens de staatssecretaris zijn de studenten het kind van de rekening. ,,De studenten en afgestudeerden zijn de dupe geworden van alles wat mis is gegaan. Dat moet zo snel mogelijk verbeteren. Studenten hebben recht op een volwaardig diploma.

''Het is volgens de staatssecretaris belangrijk dat er beter en vaker toezicht wordt gehouden op het niveau van de opleidingen. ,,Er zitten nu gaten in de wet en die moeten zo snel mogelijk gedicht worden.'' Zijlstra wil de Inspectie van het Onderwijs een grotere rol geven. Ook moet de NVAO, de instantie die de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen waarborgt, vaker steekproeven uitvoeren en mogelijk de accreditatie-eisen aanscherpen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft 'met verbazing en schrik' gereageerd. ,,Het hbo leidt hierdoor enorme imagoschade. Dit raakt alle hbo-studenten'', aldus ISO-voorzitter Guy Hendricks.Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft al aangegeven zo snel mogelijk een debat te willen over de situatie in het hbo en Inholland. Het debat zal plaatsvinden na het reces, maar een datum is nog niet bekend.

Inholland gaat de 82 afgestudeerden die ten onrechte hun diploma hebben gekregen, een programma aanbieden waardoor hun diploma toch hbo-waardig is. Inholland wil het programma samen met het ISO ontwikkelen.