Normal_5628

AMSTERDAM (ANP) - De aanwas van Chinese studenten en wetenschappers bij Nederlandse universiteiten is sterk gestegen. Dit studiejaar zijn er ruim tweeduizend studenten en bijna duizend wetenschappers en promovendi uit het land.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.

Vooral de Erasmus Universiteit Rotterdam en de technische universiteiten van Delft en Eindhoven hebben veel Chinezen binnengekregen. In Rotterdam ging het met 744 studenten om een stijging van 26 procent in vijf jaar.

Bij de TU Delft bedroeg de stijging in die periode 47 procent (362 studenten). In Eindhoven ging het aantal omhoog met 130 procent tot 124. Delft heeft ook de meeste Chinese wetenschappers en promovendi in dienst, ruim 400.

Populair
Vooral technische en economische studies zijn populair. Omgekeerd gaan er jaarlijkse slechts enkele tientallen Nederlandse studenten naar China.

De Nederlandse universiteiten willen graag goede contacten met China wegens de economische en technologische groei. Delft staat zelfs op het punt een dependance in het Aziatische land te openen.