Normal_5939

(Novum) - Bij het keuren van hbo-opleidingen krijgen opleidingen vaak ten onrechte een voldoende. Bureaus keuren zelden of nooit iets af, schrijft de Volkskrant maandag op basis van gesprekken met betrokkenen. Volgens hen zijn de keuringen slechts een 'toneelstukje' dat vele duizenden euro's kost en niets oplevert.

Om de kwaliteit van het onderwijs te meten, wordt een hbo-opleiding elke zes jaar onder de loep genomen door een 'onafhankelijk panel' dat is aangesteld door de school zelf. Naar aanleiding van deze adviezen onderzoeken commerciële bedrijven of een opleiding bestaanswaarde heeft. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geeft daarna de accreditaties af. Maar dat is volgens betrokkenen alleen voor de show.

"Er gaan miljoenen om in dit schouwspel en het levert niets op. Pure arbeidsverschaffing en verspilling", zegt een docente in de krant. Kritische studenten of docenten werden expliciet weggehouden van de keuringen. "Je wordt geacht een mooi toneelstukje op te voeren. Ik werd verzocht niet aanwezig te zijn", zegt een andere leraar. "Jij kunt je mond niet houden, zeiden ze."

Als er onterecht voldoendes worden uitgedeeld komt de NVAO daar niet achter, zeggen de betrokkenen. Een mooi rapport met enige zelfkritiek is al voldoende om een accreditatie binnen te halen. Ook kunnen scholen simpel naar een ander bureau gaan als zij een onvoldoende krijgen.

Volgens de NVAO is het systeem inmiddels 'ingrijpend' aangepast. Zo mogen scholen niet meer zelf eindwerken selecteren. NVAO-voorzitter Karl Dittrich zegt nog genoeg reden te hebben om het systeem te vertrouwen.