DEN HAAG (ANP) - Met de invoering van landelijke toetsen, een hoger niveau bij leerkrachten en verscherpte controles krijgt het huidige 'zieke' stelsel van het hogerberoepsonderwijs (hbo) zijn eerste medicatie toegediend.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) maakte vrijdag zijn plannen bekend om de kwaliteit van het hbo te verbeteren. ,,Krachtig ingrijpen is nodig", predikte Zijlstra. ,,Het is onverteerbaar dat studenten de dupe zijn geworden van de situatie die nu is ontstaan."Uit rapporten van de Inspectie van het Onderwijs bleek dat er veel mis is in het hbo. Studenten zouden veel te makkelijk aan hun diploma komen en diverse opleidingen - waaronder vier van Inholland - werden als hbo onwaardig beoordeeld.

De inspectie bekeek slechts een klein deel van de hbo-opleidingen die in Nederland worden gegeven, omdat er signalen waren binnengekomen dat juist daar zaken niet op orde waren.,,Ik ben de eerste om te erkennen dat er iets fout is in het stelsel van het hbo", aldus Zijlstra. ,,Het stelsel zoals het er nu is, is niet genoeg geborgd. Er is te veel vrijblijvendheid. De fouten die er zijn, zijn een optelsom van zaken. Bestuurders en oud-bestuurders, maar ook de politiek hebben het laten gebeuren.

Met de huidige maatregelen moeten de fouten uit het stelsel worden gesloopt."Met de invoering van de landelijke toetsen introduceert Zijlstra een zogeheten kwaliteitsminimum in het onderwijs. Zo zullen de algemeen geldende basisprincipes van het vak economie bijvoorbeeld gaan gelden voor zowel een student bedrijfseconomie als voor een student die een marketingopleiding doet.Voor de invoering van dit stelsel heeft Zijlstra circa 8 miljoen euro over. De staatssecretaris vindt ook dat docenten in het hbo een hogere opleiding moeten hebben dan degenen aan wie ze les geven. Daarom zullen docenten op het hbo minimaal een mastergraad moeten hebben.

Daarnaast kondigde Zijlstra ook een reeks maatregelen aan om de controle op het hbo te verscherpen.De vraag is of de plannen van Zijlstra genoeg zijn om het hbo weer beter te maken. Volgens meerdere fracties in de Tweede Kamer gaat Zijlstra voortvarend te werk, maar er bestaat twijfel over de uitvoerbaarheid. ,,We moeten ook oppassen dat wij als politiek niet op de stoel van onderwijsinstellingen gaan zitten", stelde VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.SP-Kamerlid Jasper van Dijk vraagt zich openlijk af of met de invoering van landelijke toetsen de rol van bijvoorbeeld het Nederlands Vlaams Accreditatie Orgaan (NVAO), die de opleidingen van een vergunning voorziet, niet is uitgespeeld.

,,Het accreditatiecircus zorgt namelijk voor een hoop ongewenste bureaucratie."Studentenorganisaties reageren vooralsnog sceptisch op de plannen. Onder meer omdat Zijlstra maatregelen afkondigt voor álle hbo-opleidingen. ,,Daarmee stelt de staatssecretaris dat alle opleidingen ziek zijn", aldus een woordvoerder van studentenvakbond LSVb. ,,Eerder waren het er maar een paar."