Normal_6384

De NHL-welzijnsopleidingen Pedagogiek en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening lopen vooruit op de geplande beroepsregistratie voor jeugdzorgwerkers. Vanaf september 2011 biedt NHL Hogeschool haar studenten de mogelijkheid om te kiezen voor het uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker.

Studenten die dit profiel succesvol afronden, krijgen een aantekening op hun diploma. Deze aantekening is in de toekomst verplicht voor inschrijving in het beroepsregister, wat weer vereist is om in de sector jeugdzorg aan de slag te kunnen.

De Rijksoverheid werkt al een aantal jaren aan de professionalisering van de jeugdzorg. Eén van de resultaten hiervan, is het landelijk vastgestelde hbo-uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker. Jeugdzorginstellingen vinden dat dit uitstroomprofiel jonge hbo-professionals beter toerusten op hun toekomstige functie.

Bewuster kiezen
Ria van Asselt, jeugdbeschermer bij Bureau Jeugdzorg Friesland: "Studenten met dit uitstroomprofiel zijn beter in staat om dit mooie maar ook ingewikkelde vak uit te oefenen. Wij nemen in de jeugdzorg beslissingen die erg ingrijpend zijn in het leven van het kind en van de ouders zoals uithuisplaatsing. Het uitstroomprofiel zorgt ervoor dat studenten bewuster kiezen en het beroep langer volhouden."

Van Asselt is ook positief over het centrale registratiesysteem: "Dit systeem dwingt de sector tot bijscholing en intervisie. Met de invoering van het registratiesysteem moet iedereen elke vijf jaar aan bijscholing doen, anders wordt je registratie niet verlengd. Daarmee neem je als sector het werk als jeugdzorgwerker ook serieus."

Het onderwijsprogramma van het nieuwe uitstroomprofiel is samengesteld in overleg met het werkveld. De studiepunten worden verworven in de hoofdfase; stage, praktijkleren en minors vormen een belangrijk onderdeel. Er moeten minstens 90 ec's (studiepunten) worden behaald.

Er werken in Nederland ruim 34.000 professionals in de jeugdzorg.