Normal_6503

Hogeschool Leiden neemt per 1 januari 2012 de drie opleidingen van Hogeschool Helicon onder zijn hoede. Het gaat om de Pabo in Zeist en de lerarenopleidingen Euritmie en Muziek in Den Haag.

Dit staat in een intentieoverkomst die de bestuurders van beide onderwijsinstellingen woensdag 6 juli hebben ondertekend.

Verantwoorde exploitatie
Helicon heeft het initiatief genomen voor de overdracht. Bestuurders en toezichthouders van deze hogeschool vinden de eigen omvang te klein voor een verantwoorde exploitatie. Na een onderzoek onder hogescholen zijn zij tot de conclusie gekomen dat Hogeschool Leiden qua omvang en doelstellingen het meest in aanmerking kwam voor onderbrenging van de opleidingen. Als de overdracht definitief is, houdt de Stichting Hogeschool Helicon op te bestaan.

Helpende hand
Paul van Maanen, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden heeft de helpende hand bewust uitgestoken: "Wij kunnen de studenten en docenten van Helicon continuïteit bieden, dat is uiteraard belangrijk voor hen. En ik weet zeker dat ze zich bij ons ook thuis zullen voelen. We zijn groter dan Helicon zelf, dat is ook nodig voor een solide bedrijfsvoering. Maar we zijn klein genoeg om ervoor te zorgen dat docenten en studenten elkaar kennen. Bovendien willen en kunnen we het antroposofische karakter van de opleidingen garanderen, hetgeen bijdraagt aan behoud van de diversiteit van lerarenopleidingen in Nederland."

Volgens Van Maanen leidt de onderbrenging van Helicon niet tot huisvestingsproblemen. Gesprekken over de uitbreiding van de huisvestingscapaciteit in Leiden zijn al gaande. In totaal zullen ongeveer 255 studenten overkomen naar Leiden. Ook de 75 medewerkers zijn welkom.

Deze bescheiden groei is overigens geen doel op zich. Van Maanen: "Dit is een situatie waarbij de ene hogeschool de andere helpt. Hogeschool Leiden heeft geen kwantitatieve groeidoelstelling. Natuurlijk werken we wél continu aan verbeteringen van de onderwijskwaliteit."