Normal_6552

Op 14 juli studeren de eerste post-hbo'ers Palliatieve Zorg af. Deze post-hbo'ers organiseren de zorg rondom mensen die in hun laatste levensfase zijn.

Studenten zijn opgeleid tot een gedifferentieerd verpleegkundige palliatieve zorg die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken. Ze kunnen professionele en interdisciplinaire verpleegkundige zorg verlenen aan de individuele patiënt en zijn familie in de palliatieve fase.

Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht hebben vorig jaar hun handen ineen geslagen en hebben de post-hbo opleiding Palliatieve Zorg ontwikkeld. Een opleiding voor verpleegkundigen werkzaam in een palliatieve setting. Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten waarbij de behandeling niet (meer) gericht is op genezing.

Patiënten die gebruik maken van palliatieve zorg vormen een erg kwetsbare groep. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners kunnen aansluiten bij de behoeften van patiënten. Naast verpleegkundige zorg verlenen, kunnen de afgestudeerden ook nieuwe kennisontwikkelingen en overheidsbeleid vertalen naar de directe patiëntenzorg en een voortrekkersrol vervullen in de eigen werkomgeving.

Cilia van den Bovenkamp, afgestudeerd en werkzaam bij Hospice Rozenheuvel te Rozendaal: 'Ik heb geleerd mijn blik te verbreden. Vóór ik aan de opleiding begon, was ik vooral bezig met de directe patiëntenzorg. Hoewel mijn hart daar nog steeds ligt, heb ik ook interesse gekregen voor overstijgende activiteiten, zoals het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het participeren in een netwerk.'

Door het UMC Utrecht werd tot vorig jaar een kopmodule Palliatieve Zorg aangeboden. Dit is een eerste co-productie vanuit AGUtrecht, een samenwerkingsverband tussen UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland. De opleiding is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel palliatieve verpleegkundige, ontwikkeld door de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, afdeling Palliatieve Verpleegkunde.