Normal_6606

Het PvdA kamerlid Jadnanansing heeft aan staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen gesteld over de problemen bij hogeschool Van Hall Larenstein, onderdeel van Wageningen UR, zo meldt AgriHolland.

Het personeel, de medezeggenschapsraad en de directeur van de hogeschool zijn het oneens over de koers. Als één van de oorzaken werd de schaalvergroting bij onderwijsinstellingen genoemd.

Hogeschool Van Hall Larenstein heeft vestigingen in Wageningen, Leeuwarden en Velp. Onlangs werd opleidingsdirecteur Hans van Rooijen door het bestuur ontslagen. Studenten en personeel waren het hier niet mee eens. De hele school werd volgehangen met steunbetuigingen en studenten boden op 13 juli aan Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, een petitie aan om het ontslag van de opleidingsdirecteur terug te draaien.

Jadnanansing wil weten hoe de staatssecretaris de situatie beoordeelt, met het oog op de positie van onderwijspersoneel en de kwaliteit van het onderwijs. In hoeverre is de discussie bij Larenstein exemplarisch voor de bredere discussie rondom schaalvergroting bij onderwijsinstellingen, waarbij hier de voor- en nadelen en de continuïteit van onderwijskwaliteit onvoldoende inzichtelijk worden gemaakt?

Jadnanansing vraagt de staatssecretaris ook of hij bereid is om de situatie en potentiële plannen voor groei en structuurwijzigingen zelf te zijner tijd te toetsen, waarbij er ook recht wordt gedaan aan opvattingen die leven onder onderwijspersoneel en studenten op de vestigingen van de hogeschool.