Normal_6754

Voor hoger opgeleiden met een universitaire graad, een hbo- of een mbo-4-diploma zal de arbeidsmarkt zich in de toekomst gunstig gaan ontwikkelen, zo meldt dagblad Trouw.

Trouw interviewde Jules Theeuwes, wetenschappelijk directeur van SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam. Theeuwes voorziet een arbeidsmarkt die zich in twee richtingen zal ontwikkelen.

Waar de hoger opgeleiden gaan profiteren van een toenemende vraag naar specialistisch werk, daar zal de grootste groep op de arbeidsmarkt het juist moeilijker gaan krijgen. Deze laatste groep, bestaande uit mensen met alleen een havo- of vmbo-diploma en de lagere mbo-niveaus, zal volgens Theeuwes 'tussen de wal en het schip vallen'. Het aantal banen voor deze lager opgeleiden zal afnemen.

Dat komt volgens Theeuwes doordat veel 'routinewerk' geautomatiseerd wordt. Dat geldt niet alleen voor fabrieken, maar ook kantoren, waar computers steeds meer correspondentie en administratief werk overnemen.

Theeuwes voorziet dan ook een groeiende inkomenskloof tussen hoger en lager opgeleiden. Nederland zal wat dat betreft Amerika achterna gaan.

Voor vrouwen is de toekomst over het algemeen rooskleurig; zij vormen volgens Theeuwes nog steeds het verborgen reservoir binnen de arbeidsmarkt.

© Nationale Onderwijsgids