Normal_7498

LANDGRAAF - De inwoners van de Duitse gemeente Übach-Palenberg kunnen in de toekomst wellicht gebruik maken van de trainingstuin voor scootmobielen in Landgraaf van Hogeschool Zuyd.

Een delegatie uit de Duitse gemeente was onlangs zeer onder de indruk van de trainingstuin en de instructies door de Zuyd-studenten, zo meldt de hogeschool.

Parkstadgemeenten
Tijdens een regulier overleg tussen de burgemeesters van Landgraaf en Übach-Palenberg kwam een poos geleden de trainingstuin ter sprake. Deze ligt op het terrein van Op de Bies, een zorgvoorziening voor mensen met een beperking.

Studenten Ergotherapie van Zuyd verzorgen trainingen en geven instructies aan ouderen en gehandicapten die met een scootmobiel gaan rijden. Ze worden doorverwezen door de Parkstadgemeenten. Voor de deelnemers betekent dit dat ze veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen; de studenten oefenen er hun beroepscompetenties en krijgen een geringe onkostenvergoeding.

Interesse uit Duitsland
Burgemeester Wolfgang Jungnitsch toonde interesse voor dit bijzondere project. Vorige week bracht hij met een delegatie uit zijn gemeente een bezoek aan de trainingstuin.

Na een korte inleiding hebben de studenten samen met hun docent Harrie Rutten de Duitse gasten een instructie gegeven over hoe je veilig een scootmobiel gebruikt. Daarna heeft burgemeester Jungnitsch zelf in een scootmobiel het parcours afgelegd. Hij wil nu verder samenwerken met de stichting die de trainingstuin beheert.

De burgemeester wil dat ook de inwoners van de Duitse grensstad gebruik kunnen maken van deze faciliteit en de ervaring die de studenten er inmiddels hebben opgedaan. Verder gaan de studenten Ergotherapie misschien een toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren in de gemeente Übach-Palenberg.

© Nationale Onderwijsgids