Normal_6829

UTRECHT (ANP) - Voor wie geldt de langstudeerdersmaatregel? Hoeveel vertraging mogen studenten oplopen en wanneer krijg je geen ov-kaart meer?

Voor veel studenten is niet duidelijk wat de langstudeerdersmaatregel, die komend collegejaar wordt ingevoerd, precies inhoudt. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dringt er bij staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) op aan snel goede voorlichting te geven, zo zei LSVb-voorzitter Pascal ten Have maandag.

„Ik denk dat de meeste studenten wel weten dat er iets verandert, maar wat precies is onduidelijk. De overheid weet het zelf op een aantal punten ook nog niet, zoals bijvoorbeeld wat er voor langstudeerders met de ov-kaart gebeurt", aldus Ten Have.

Studenten mogen één jaar langer doen over hun bachelor- en over hun masteropleiding. Lopen ze nog meer vertraging op, dan moeten ze 3000 euro extra collegegeld betalen. De maatregel gaat komend collegejaar al in, maar het eerste jaar wordt de collegegeldverhoging op 0 euro gezet. Het jaar daarna moet er wel worden betaald.