Normal_7048

DEN HAAG - Er moet een wet komen die regelt dat teveel betaald salaris door onderwijsbestuurders zelf wordt terugbetaald. Daarvoor pleit SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Nu kan de regering alleen geld terughalen bij de onderwijsinstelling in plaats van bij de bestuurder. Van Dijk: 'Het is te gek voor woorden dat bestuurders geen cent hoeven te betalen als zij teveel hebben verdiend. In plaats daarvan wordt ook nog eens het onderwijsbudget gekort, dat maakt het nog pijnlijker.'

Van Dijk doet zijn oproep naar aanleiding van de korting op het budget van de TU Delft met 19.000 euro. Dat besluit nam staatssecretaris Zijlstra vorig jaar nadat bekend werd dat bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg een salaris van 2 ton ontving, 19.000 euro meer dan de premiernorm. Toch hoefde Van den Berg niets in te leveren, terwijl de TU Delft moest bloeden.

Van Dijk wil daarom dat er een wet komt waardoor bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, in plaats van de instelling. 'Het is immers niet uit te leggen dat er gekort wordt op het onderwijsbudget omdat een graaiende bestuurder weigert zijn teveel betaalde salaris in te leveren.'

Hetzelfde geldt voor bestuurders van Hogeschool InHolland. Daar is een paar ton euro onterecht in de zakken van bestuurders verdwenen. Ook hier kan Zijlstra dit geld uitsluitend bij de hogeschool weghalen.

Zo lang de bestuurders niet meewerken, hebben zij nergens last van. Het is volgens de socialisten het gevolg van de grote autonomie van de hogescholen. Bestuurders zijn onaantastbaar, de politiek staat aan de zijlijn. Van Dijk heeft de regering gevraagd om maatregelen, zodat bestuurders niet langer vrijuit gaan.

© Nationale Onderwijsgids