Normal_7261

BERLIJN - Hogescholen en universiteiten in Duitsland zien zich geconfronteerd met een recordaantal inschrijvingen dit jaar. Een half miljoen eerstejaars heeft zich in ingeschreven voor een opleiding of studie, zo meldt Duitslandweb.

De toestroom heeft te maken met het verkorten van de middelbare schoolduur in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. In plaats van acht jaar duurt het voor scholieren nog maar zeven jaar om een diploma te halen. Op veel scholen was hierdoor sprake van een verdubbeling van het aantal geslaagden. 

Duitse universiteiten en hogescholen ontberen de middelen om de extra toestroom van studenten adequaat op te vangen. De Bondsregering en de deelstaatregeringen hebben daarom financiële steun van 4,7 miljard euro toegezegd.

Naast de financiële problemen kampen de onderwijsinstellingen ook met praktische problemen. Allerlei oplossingen worden verzonnen om ruimtegebrek en docententekort op te vangen. Zo worden er colleges gegeven in bioscoopzalen en worden gepensioneerde professoren ingezet.

Ook worden digitale middelen ingezet om studenten thuis colleges te laten volgen. Een aantal hogescholen en universiteiten heeft een numerus fixus ingesteld om de toestroom in te dammen.

© Nationale Onderwijsgids