Normal_7356

ROTTERDAM (Novum) - Bestuursvoorzitter Jikkie van der Giessen van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts in Rotterdam legt haar functie 'tijdelijk' neer. Haar besluit komt na een onderzoeksrapport van de medezeggenschapsraad, dat zij als 'vernietigend' beschouwt, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het NRC Handelsblad.

Het rapport over de bedrijfscultuur bij Codarts zou woensdagmiddag naar buiten worden gebracht. Van der Giessen liet in een verklaring weten dat de vragen die in het rapport naar boven komen, niet beantwoord kunnen worden als haar persoon ter discussie staat.

"Het feit dat ik de energie heb gehad om Codarts te brengen waar het nu is, heeft een keerzijde, namelijk dat ik zeg waar het op staat", zegt Van der Giessen tegen NRC Handelsblad. "Ik heb krachtig moeten optreden, bijvoorbeeld door iemand te ontslaan."

In juni kwam Codarts, waar onder meer het conservatorium en de dansacademie van Rotterdam onder vallen, onder vuur nadat de onderwijsinstelling moest ingrijpen. Het onderwijs zou ondermaats zijn en personeel zou worden geïntimideerd.

Veel van de klachten hadden betrekking op het functioneren van Van der Giessen, oud-cultuurwethouder van Amsterdam voor D66. Ze was sinds 1999 bij Codarts werkzaam. Vorig jaar verdiende ze in totaal 154 duizend euro, inclusief pensioenbijdragen en een bonus van ruim 4500 euro.

Codarts telt ongeveer 1100 studenten en zo'n 340 medewerkers. Er worden ook circusartiesten opgeleid.