Normal_7750

GRONINGEN - Recent publiceerde Elsevier in haar onderzoek 'beste studies 2011' een overzicht van de beste hogescholen van Nederland. Nog geen maand later publiceerde de Keuzegids Hbo Voltijd 2012 ook een ranglijst.

Hoe vallen de verschillen tussen de twee te verklaren, en wat is de uitleg bij de twee onafhankelijke onderzoeken? De Hogeschool Zeeland, die bij Elsevier als beste en in de Keuzegids als op één na beste uit de bus kwam, biedt een verklaring.

Nationale Studenten Enquête
Zowel Elsevier als de Keuzegids maken voor de verschillende rankings gebruik van de gegevens van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Deze resultaten zijn in juni 2011 verschenen. Hier zit qua gebruik van de gegevens nog geen verschil zodat de uitkomst in principe hetzelfde zou moeten zijn.

Echter Elsevier baseert zich uitsluitend op een selectie van vragen uit de NSE. De Keuzegids daarentegen maakt ook gebruik van een op sommige onderdelen afwijkende selectie van vragen uit de NSE.

De Keuzegids kijkt ook naar het uitvalpercentage en het expertoordeel van accreditatieorganisatie NVAO. De Keuzegids baseert haar resultaten zodoende niet alleen op de NSE.

In beide onderzoeken komen verschillende rankings voor die ieder deels op dezelfde NSE resultaten zijn gebaseerd. Er is daarnaast nog een belangrijk verschil tussen de manier waarop Elsevier tot haar ranking komt en de werkwijze van de Keuzegids.

Elsevier telt het percentage opleidingen waar studenten bovengemiddeld scoren. De Keuzegids heeft alle opleidingen verdeeld in tien sectoren, per sector krijgen de hogescholen een waardering en de hogeschool met de hoogste totaal score is volgens de Keuzegids de best hogeschool van Nederland.

Door deze uitgebreide aanpak zijn Elsevier en de Keuzegids bij uitstek geschikt voor aanstaande studenten in de laatste fase van hun studiekeuzeproces, en voor meedenkende ouders en schooldecanen.

© Nationale Onderwijsgids