Normal_7987

ZWOLLE - Windesheim en Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) hebben gezamenlijk een leerwerktraject master SEN ontwikkeld. OOZ vormt het bestuur van 29 openbare basisscholen in Zwolle en omgeving.

Met het leerwerktraject krijgen recent afgestudeerden aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs van Windesheim de mogelijkheid om werk te combineren met de opleiding master SEN (Special Educational Needs).

Dit voorziet in een behoefte rondom de ontwikkelingen van Opbrengstgericht werken, Passend Onderwijs en de vraag naar leerkrachten met een masterkwalificatie. De master SEN van Windesheim is dit jaar gevisiteerd en zeer positief gewaardeerd. Het panel noemde de opleiding de beste in zijn soort in Nederland.

Theorie gekoppeld aan praktijk
In het leerwerktraject staan de jonge leerkrachten twee jaar lang, drie dagen per week voor de klas. Ze geven zelfstandig les, maar dragen niet de eindverantwoordelijkheid voor de groep.

Daarnaast volgen ze de tweejarige opleiding master SEN bij Windesheim in deeltijd. OOZ betaalt voor hen de studiekosten en begeleidt ze onder andere met intervisiemomenten. De studenten ontwikkelen zich zo tot professional in Passend Onderwijs, doen kennis en ervaring op in didactiek en leerlingbegeleiding en leren werken met kinderen met leer- en gedragsproblemen.

Meerwaarde voor het basisonderwijs
Dit jaar zijn tien afgestudeerde Pabo-studenten van Windesheim gestart met het leerwerktraject master SEN. Ze krijgen de mogelijkheid om meer te betekenen voor het basisonderwijs en zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt, waardoor de kans op een baan toeneemt.

Een van deelnemers is Nynke Spijksma: ‘Groot pluspunt van dit traject is dat ik het geleerde op de opleiding meteen kan toepassen in de praktijk. Ik specialiseer me in gedragsproblemen bij leerlingen, waardoor mijn mogelijkheden binnen het basisonderwijs toenemen. Heel fijn dat Windesheim en OOZ in mijn ontwikkeling willen investeren!'

Windesheim is in gesprek met meer besturen van basisscholen om ook met hen deze samenwerking aan te gaan.

© Nationale Onderwijsgids