Normal_8924

LEEUWARDEN - Zes studenten van de NHL-opleiding Communication & Multimedia Design hebben een schoenontwerpapplicatie ontwikkeld voor de online schoenenwinkel ‘Mei Boutique'. Klanten kunnen in de webshop hun eigen schoen customizen. Televisiezender Net5 volgt de startende ondernemers van ‘Mei Boutique' in het programma ‘Ik Begin' en maakte daarom in december opnames bij de opleiding CMD. Op zondag 15 januari om 20.30 uur wordt de aflevering op Net5 uitgezonden.

Schoenontwerpapplicatie
In de webshop kan de klant uit diverse soorten pumps kiezen, waarna deze op allerlei manieren aangepast kan worden. Van roze gelakt met een wit biesje tot slangenprint met een strikje; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Voordat de zes CMD-studenten begonnen aan het bouwen van de applicatie, dachten ze eerst wekenlang na over de randvoorwaarden. Hoe kiezen vrouwen hun schoenen? In wat voor digitale omgeving willen ze deze schoen in elkaar zetten? De NHL-studenten vertaalden de antwoorden op deze vragen in een design en applicatie.

Projectleider Stefan Takens: "Ons project is opgedeeld in twee componenten: techniek en design. In de applicatie zitten maar liefst 3500 foto's van schoenen verwerkt. Vier van onze eigen designers werkten twee maanden lang dag en nacht aan de foto's in Adobe Photoshop. De twee programmeurs werkten daarnaast hard aan het invoeren van de code, de technische kant achter de applicatie."

De hele website is gemaakt in jQuery. jQuery is een nieuwe webtechniek die, in tegenstelling tot Flash, ook bruikbaar is op smartphones en tablets zoals de iPad. Met deze techniek is de applicatie extreem flexibel en licht. Daardoor kan de schoenontwerpapplicatie nog jaren mee.

Minor The Next Web
Het ontwikkelen van een schoenontwerpapplicatie voor ‘Mei Boutique' was een opdracht vanuit de CMD-minor ‘The Next Web'. In de minor gaat het om het ontwerpen van internetapplicaties voor het bedrijfsleven die ‘sociaal' en gebruiksvriendelijk zijn.

Helga Daling, eigenaar van Mei Boutique: "De studenten hebben zichzelf overtroffen. We wisten dat dit een ingewikkeld project zou worden, maar de studenten werkten tot diep in de nacht door om onze webshop op poten te krijgen. Het heeft ze veel tijd en moeite gekost, maar de glimlach op hun gezichten wordt steeds groter nu de webshop bijna af is."

Ik Begin
Net5 volgt in het programma ‘Ik Begin' ambitieuze ondernemers in de ontdekkingsreis van het starten van een eigen bedrijf. In iedere aflevering staat één ondernemer centraal. Op 15 januari om 20.30 uur wordt de aflevering over ‘Mei Boutique' en de samenwerking met NHL-studenten uitgezonden.

© Nationale Onderwijsgids