Normal_9221

GRONINGEN - De Hanzehogeschool Groningen vindt het belangrijk dat de kennis die de schools en lectoraten ontwikkelen, ook toegepast wordt. Van deze zogenaamde kennisvalorisatie wordt vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog te weinig geprofiteerd.

Binnen het lectoraat New Business Development is een analyse gemaakt van deze kennisparadox. In grote lijnen komt het erop neer dat het mkb op een ander moment belangstelling heeft voor een bepaalde technologie of concept dan de onderzoekers. Monique Schoondorp, lector New Business Development aan de Hanzehogeschool, vindt dat hier een taak ligt voor het hoger beroepsonderwijs.

Met ingang van februari 2012 is er daarom binnen de muren van de Cube050 op het ZernikeComplex Groningen een innovatiewerkplaats, een fysieke ruimte waar het mkb samen met medewerkers en studenten van het lectoraat New Business Development en het Kenniscentrum Ondernemerschap werkt aan een specifiek innovatieproces van een mkb-onderneming of startend bedrijf.

Uitgangspunt is dat het mkb zich voornamelijk bezighoudt met de bedrijfsvoering rondom bestaande producten. De bedrijven hebben wel innovatieplannen, maar vaak ontbreekt een schakel, zoals capaciteit en ideeën voor de marketing, een aanpassing aan de technologie, het zoeken naar geschikte materialen of het opzetten van een kwaliteitssysteem voor het nieuwe product. Dit zijn zaken waaraan hbo-docenten en -studenten dagelijks werken, zowel in theorie als in de praktijk. Deze expertise kan in samenwerking ingezet worden tijdens het innovatieproces van het mkb-bedrijf.

De innovatiewerkplaats biedt ruimte en expertise aan het mkb om samen met het lectoraat New Business Development een route uit te stippelen en daarna daadwerkelijk met de juiste partners aan het werk te gaan. Er is geen vast format, bijna alles kan. De innovatiewerkplaats bevindt zich tussen de startende bedrijven die gehuisvest zijn in de Cube050; dat zorgt voor een dynamische omgeving die het proces versnelt. In eerste instantie gaat de innovatiewerkplaats zich richten op de speerpunten van de Hanzehogeschool Groningen en het noorden: energie en healthy ageing.

© Nationale Onderwijsgids