AMSTERDAM - Op woensdag 22 februari spreekt Peter Weijs, lector Gewichtsmanagement op de Hogeschool van Amsterdam (HvA), zijn Lectorale Rede uit in het auditorium van gebouw de Leeuwenburg. Overgewicht en ondervoeding behoren tot de grote maatschappelijke problemen van deze tijd. De aanpak van deze problemen vereist goed gewichtsmanagement. Daarbij staan voeding en beweging centraal. Voorafgaand aan de Lectorale Rede vindt een minisymposium plaats waar verschillende experts hun visie op dit thema geven.
Gewichtsmanagement
Een gezond gewicht bestaat niet alleen uit het juiste gewicht: het gaat om de balans tussen vetmassa en spiermassa. In de lectorale rede gaat Weijs in op twee voorbeelden waarbij vetmassa wordt gemanaged door de energiebalans en de spiermassa via de eiwitbalans. Als proof of concept wordt het optimaal voeden op de intensive care gebruikt, waarbij voedingseiwit een belangrijke rol speelt. Een ander voorbeeld over de behandeling van obese ouderen geeft tevens aan hoe onderzoek is verankerd binnen de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek.
Minisymposium: eiwitconsumptie, lichaamssamenstelling en afvallen
Voorafgaand aan de Lectorale Rede wordt een minisymposium georganiseerd. Dr. Lilian de Jonge van de National Institute of Health USA geeft daar een lezing over twee recente studies uit New England Journal of Medicine en JAMA (‘van eiwit word je niet dik'). De populaire Dr. Frank vertelt vanuit zijn ervaringen als internist bij de behandeling van overgewicht met zijn dieet.
Prof. Carrie Earthman van de University of Minnesota vertelt over het belang van en de problemen bij het meten van lichaamssamenstelling door de diëtist. Dr. Marian van Bokhorst-van der Schueren gaat in op de behandeling van ondervoeding en hoe evidence based de praktijk is. Prof.dr. Huub Toussaint gaat in op beweging bij schoolkinderen, de Wet Passend Onderwijs en de samenwerking met Peter Weijs bij preventie van overgewicht.
© Nationale Onderwijsgids