Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Elektrische fiets voor leerlingen speciaal onderwijs uit Amersfoort
Het leerlingenvervoer staat in Nederland enorm onder druk. Ook in Amersfoort kampt de taxibranche met personeelstekorten. Daardoor komen leerlingen vaak te laat op school. Verschillende gemeenten in de regio Amersfoort starten daarom nu een proef met elektrische fietsen.
Dinsdag: Studenten Utrecht Science Park starten petitie tegen te hoge energiekosten
Bewoners van Utrecht Science Park zijn een petitie tegen de hoge energieprijzen gestart. Het warmtecontract voor de campus in Utrecht wordt binnenkort vernieuwd en dat betekent dat studenten vanaf januari veel meer moeten gaan betalen. Met de petitie ‘Heel Nederland krijgt energietoeslag, behalve de Uithof’ hopen de studenten dat de gemeente Utrecht hen alsnog gaat steunen.
Woensdag: Lastige keuzes rondom lerarentekort laat het kabinet graag over aan de Kamer
Ministers Dijkgraaf en Wiersma van OCW schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat de huidige maatregelen tegen het lerarentekort goed werken, maar de maatregelen zijn niet voldoende. De algehele aanpak moet worden versneld. De ministers schuiven alleen de lastige keuzes die daarbij horen nog even voor zich uit. Ook laten ze de keuzes aan de Tweede Kamer zelf.
Donderdag: Als hoogleraren zich vergrijpen dan zwijgen de universiteiten
Hoogleraar Tim de Zeeuw (Universiteit Leiden) en de Vlaamse hoogleraar Filip D. (KU Leuven) konden jarenlang hun gang gaan. Universiteiten namen de klachten tegen hen niet serieus en beide academici zijn nog altijd niet ontslagen. De Vlaamse woede is alleen een stuk groter. De Vlaamse minister houdt namelijk subsidies in totdat er meer duidelijkheid komt.
Vrijdag: Ska Kinderopvang moet weggestuurde kinderen weer opvangen
Volgens de Geschillencommissie Kinderopvang had Ska Kinderopvang nooit zomaar het contract van ongeveer tweehonderd ouders mogen opzeggen. De kinderen die in juni deels of helemaal naar huis zijn gestuurd, moeten daar weer opvang krijgen, stelt de bindende uitspraak.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk