Normal_9954

GRONINGEN - Op maandag 26 maart worden de eerste certificaten uitgereikt aan circa tien cursisten van de Leergang Drang en Dwang. Deze leergang wordt aangeboden door de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen en is ontwikkeld in samenwerking met de opleiding Verpleegkunde, FPC Dr. S. van Mesdag en Het Poortje Jeugdinrichtingen.

De leergang Drang en Dwang is een modulair onderwijsprogramma van de deeltijdopleiding van de Academie voor Sociale Studies, opgebouwd uit samenhangende modules die afzonderlijk van elkaar te volgen zijn.

Professionals uit het werkveld volgen de modules samen met studenten in de eindfase van de deeltijdopleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Uit ervaring is gebleken dat dit een enorme meerwaarde heeft voor zowel de cursisten als de reguliere studenten.

Drang en dwang
Bij drang wordt een cliënt onder grote druk gezet om één bepaalde keuze te maken. Hij kan officieel wel zelf kiezen, maar de niet-gewenste opties worden zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt; zoals bij een arts die zegt dat behandeling zinloos is als de patiënt niet stopt met roken.

Mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, kunnen gedwongen worden opgenomen. Het kan dan gaan om een psychiatrische patiënt die dreigt zelfmoord te plegen, maar ook om een demente bejaarde die steeds wegloopt van huis.

© Nationale Onderwijsgids/ Martijn van Noppen