NVAO-beleidsmedewerker Michèle Wera schrijft dat Nederland de koploper is op het gebied van Engelstalig hoger onderwijs. Maar tegelijkertijd blijkt de internationalisering tegen grenzen aan te lopen. Dat meldt ScienceGuide.
Het European Quality Assurance Forum (EQAF) van 2023 staat volledig in het teken van de internationalisering van het hoger onderwijs. Maar omdat voor rechts gekozen hebben is het contract bijna niet groter, want zij zetten zich juist af tegen de internationalisering. Zelfs progressieve partijen, waaronder demissionair minister Dijkgraaf, hebben nu zo hun bedenkingen over de ontwikkelingen rondom internationalisering. En dan vooral binnen de universiteit.
EQAF 2023
Nederland was flink vertegenwoordigd tijdens EQAF 2023 in Aveiro. Ruim veertig van de 420 congresgangers (10 procent) kwam uit Nederland.
Internationale studenten
Nederland laat zich zien als koploper in Europa op het gebied van Engelstalig hoger onderwijs, maar de publieke opinie zet zich steeds meer af tegen het groeiende aantal buitenlandse studenten. Ierland doet juist heel veel moeite om mee internationale studenten aan te trekken. Dat doen ze met het label International Education Mark (IEM). Dat labal moet een garantie zijn voor een leerervaring vol kwaliteit voor de student.
Dubieuze artsenopleidingen
Douglas Blackstock, de voorzitter van de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQUA), wees in de slotbijeenkomst op het gevaar van ‘fake’ universiteiten, opleidingen, examens en diploma’s. De World Federation for Medical Education (WFME) is al bezig met het bestrijden van de wildgroei aan dubieuze artsenopleidingen.
Het thema ‘hoe het nepaanbod van het hoger onderwijs tegengaan’ lijkt zinvol om te bespreken tijdens de volgende EQAF-bijeenkomst. In 2024 komt de EQAF naar de Technische Universiteit Twente in Enschede.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk