
"Op woensdag 2 april debatteert de Tweede Kamer over het arbeidsmarktbeleid. De Kamer zou dit debat moeten aangrijpen om andere keuzes te maken over de toekomstbestendigheid van het beleid. Zonder investeringen in Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en het behoud van flexibele vakdocenten dreigt de arbeidsmarkt verder vast te lopen. Het kabinet moet leerrechten mogelijk maken en bureaucratische drempels voor zzp-docenten wegnemen. Zonder deze aanpassingen worden opleidingen duurder, verdwijnen vakmensen en komt de economische groei in gevaar." Dat zegt Ciel Stevens van NRTO.
"De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met grote problemen: de arbeidsproductiviteit daalt, de vergrijzing neemt toe en in cruciale sectoren is er een schrijnend tekort aan goed opgeleide vakmensen. Toch is in het regeerakkoord nauwelijks aandacht voor LLO, terwijl stimuleringsregelingen zoals de fiscale scholingsaftrek en de STAP-subsidie al zijn afgeschaft. Daarnaast maakt de huidige handhaving van zzp-regels het voor ervaren praktijkdocenten steeds moeilijker om hun werk voort te zetten.
Leerrechten invoeren
De oplossing ligt voor de hand: leerrechten invoeren. Via een leerrechtensysteem heeft iedere burger na zijn opleiding recht om gedurende zijn loopbaan een vorm van op-, bij- of omscholing te volgen. Het maatschappelijk rendement van leerrechten is groter dan de investering: het welzijn van de deelnemer stijgt, de welvaart van Nederland stijgt en er zijn minder sociale uitkeringen nodig", stelt Stevens.
Schijnzelfstandigheid tegen gaan
"De Kamer moet ook met een duidelijke en werkbare zzp-regelgeving komen, zodat vakmensen hun expertise kunnen blijven delen. Wij pleiten voor een zzp-sectorkader, waarin duidelijk is wat wel en niet kan. LLO mag niet nog duurder worden door allerlei constructies om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Laat de opleidingen voor volwassenen, die nodig zijn om Nederland toekomstbestendig te houden, niet de dupe worden van extra administratieve lasten en onnodige kosten.
Verantwoordelijkheid nemen
Werkgevers, overheid en opleiders dienen samen verantwoordelijkheid te nemen. Nederland kan het zich niet permitteren om stil te blijven staan. Investeringen in scholing zijn geen kostenpost, maar een noodzaak", besluit Stevens.
Door: Nationale Onderwijsgids