Een delegatie vanuit de Tweede Kamer bezocht woensdag 10 januari Hogeschool Leiden, mboRijnland en het Teylingen College – KTS. Het doel hiervan was om te ervaren hoe de drie Leidse onderwijsinstellingen samenwerken aan een soepelere in- en doorstroom. Daarbij moet men denken aan de doorstroom van bijvoorbeeld het vmbo naar mbo of van het mbo naar het hbo. Dat meldt Hogeschool Leiden.
Het mboRijnland en het Teylingen College – KTS kregen als eerste bezoek. De beroepsroute stond bij de twee onderwijsinstellingen centraal. Deze moet ervoor zorgen dat de overstap van het vmbo naar het mbo makkelijker gaat. Leerlingen krijgen een doorlopende leerroute aangeboden vanuit het derde jaar van het vmbo tot en met een diploma op mbo-niveau 4. MboRijland en het Teylingen College werken al jaren samen met de opleidingen techniek en horeca.
Samenwerking hbo en het mbo
Het tweede deel van het bezoek was op aan Hogeschool Leiden. De bezoekers maakten kennis met voorbeelden van samenwerking tussen het mbo en het hbo. Ook spraken ze met studenten die al een mbo-diploma op zak hebben, maar die nog willen doorgroeien naar het hbo. De Onderwijsinspectie concludeerde in De Staat van het Onderwijs 2023 nog dat minder mbo’ers de stap maakten naar het hbo. Al gaf de Vereniging Hogescholen juist aan dat tot vorig jaar het aantal mbo’ers dat overstapte naar een Associate degree-opleiding nog steeds toenam.
Associate degree
De Associate degree is een hbo-opleiding van twee jaar en is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met de Associate degree kan een mbo’er van niveau vier doorstromen naar bachelor niveau. De opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden kent een speciale doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. En Advanced Nursing biedt hbo-verpleegkundigen om door te groeien naar masterniveau.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk