Jongeren moeten vanwege geldproblemen schulden maken om rond te komen

Steeds meer jongeren zitten in de financiële problemen. Volgens onderzoekers is dat een reden tot extra zorg. Jongeren tussen de18 en 24 jaar zijn er, in tegenstelling tot veel huishoudens in Nederland, er op achteruit gegaan. Dat meldt Hart van Nederland.

Jongeren werden in de afgelopen twee jaar geconfronteerd met hoge huurprijzen, schaarste op de woningmarkt, stijgende woonlasten en zorgen over tijdelijke contracten. De helft van de jongeren verdient minder dan een modaal inkomen. Jongeren moeten schulden maken of met hun spaargeld zien rond te komen, aldus Peter van Loon, partner Financial Services bij advieskantoor Deloitte.

Moeite met financiële verplichtingen nakomen

Uit onderzoek van Tilburg University, Universiteit Leiden en Nibud blijkt dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar moeite hebben om hun financiële verplichtingen na te komen of om een toekomst op te bouwen. Een studie betalen is soms al te veel gevraagd. Het aantal jongeren dat beide dingen nog wel kan daalde in 2024 van 18 naar 12 procent. Jongeren kijken vooral naar de korte termijn en dat maakt ze volgens Van Loon extra kwetsbaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk