Tijdens de kick-off op 12 februari 2024 komen de deelnemers voor het eerst samen en maken zij kennis met elkaar én met de Self Driving Challenge (SDC). De RDW heeft voor dit jaar 9 studententeams aan zich gebonden. Dit is een stijging van het aantal teams ten opzichte van 2023. Meer instellingen en organisaties zien het belang in van de Self Driving Challenge. Door kennis op te halen en te delen, willen zij, samen met de RDW, koploper zijn in nieuwe ontwikkelingen binnen smart mobility. Dat meldt het RDW.
Vanaf 12 februari staan er studenten van 3 universiteiten en 6 hogescholen klaar voor de zesde editie van de challenge. De finale vindt plaats op 14 juni 2024.
De onderwijsinstellingen
De volgende onderwijsinstellingen doen mee aan de SDC 2024: Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, TU Eindhoven, Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogeschool, Hanzehogeschool, Hogeschool Windesheim, Haagse Hogeschool en Universiteit Twente. Voorheen was de challenge op het TT-circuit van Assen. Dit jaar wordt de challenge voor het eerst op de testbaan van de RDW in Lelystad georganiseerd.
Zelfrijdende voertuigen racen tegen elkaar
Met de Self Driving Challenge biedt de RDW jong talent de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van smart mobility. Een uniek en innoverend traject waarbij studententeams de strijd met elkaar aangaan door met zelfrijdende voertuigen op de testbaan van Lelystad te racen tegen elkaar. Het team dat een zelfrijdend voertuig foutloos én veilig in de snelste tijd over het circuit racet, is de winnaar van de Self Driving Challenge. Het onderwijstraject start ieder jaar in februari en wordt afgesloten met een finale op het circuit ruim vijf maanden later, op 14 juni 2024.
Studententeams
De Self Driving Challenge heeft als doel het opdoen van kennis over de complexiteit van autonome voertuigen en de manier waarop deze voertuigen keuzes maken. Met een nieuwe opzet wil de organisatie voldoen aan de actuele kennisbehoefte van de RDW. We willen ons nog beter voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende technologie een steeds grotere rol krijgt, zowel in het gebruik op de weg als in het typegoedkeuringsproces. De studententeams gaan de strijd met elkaar aan door op de testbaan zelfrijdende voertuigen zo goed mogelijk een aantal proeven uit te laten voeren. Zoals het stoppen voor een verkeerslicht, inparkeren en het rekening houden met een overstekende voetganger. Het team van wie het zelfrijdende voertuig de proeven het best en het snelst uitvoert, is de winnaar van de Self Driving Challenge.
Aanvullende trainingen van kennispartners
Om de ontwikkelde software tussentijds te testen organiseert de RDW wekelijks testdagen op de testbaan van Lelystad. Ook organiseert de RDW online kennissessies en krijgen deelnemende studententeams aanvullende trainingen van kennispartners. Het exacte schema voor de testdagen, kennissessies en trainingen maakt de organisatie tijdens de kick-off van de challenge bekend en is te volgen op de website.
Door: Nationale Onderwijsgids