Al eeuwenlang werken deze trouwe viervoeters zij aan zij met mensen. Ze bewaken het terrein, helpen mensen met een beperking of zijn gewoonweg jouw beste vriend. Ze vervullen veel rollen, sommigen belangrijker dan anderen. En een topbaan, zoals bij de Politie en bij Defensie, kan veel vragen van een hond. Daarom heeft Aeres Hogeschool Dronten het project ‘Duurzame Diensthond’ in het leven geroepen. Met deze samenwerking met het lectoraat Human-Animal Interactions gaat kijken naar manieren om de gezondheid en het welzijn van diensthonden te waarborgen, meldt Flevopost.
Momenteel lopen er zo’n 750 diensthonden rond bij de politie en defensie. Het overgrote deel van de diensthonden wordt opgeleid door leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Daarbij gaat elk jaar een deel van de diensthonden met vroegpensioen. Volgens Kathalijne Visser, lector Human-Animal Interactions, zit er veel tijd en moeite in het opleiden van een diensthond. “Met dit onderzoek willen we inzicht vergaren en richtlijnen ontwikkelen die ervoor zorgen dat deze dieren optimaal kunnen werken.”
Dienst
Het onderzoek is een samenwerking van de politie, defensie, de KPNV en Aeres. De vraag kwam vanuit defensie en de politie, om de honden zo goed mogelijk op te leiden. Dat begint vaak al vroeg in hun leven. Een diensthond gaat gemiddeld op zijn of haar negende levensjaar met pensioen. Soms zijn er uitschieters tot 10 of 11 jaar, anderen gaan juist VUT’en.
Informeren mensen
Naast het onderzoeken van de mogelijkheden om de diensthonden beter op te leiden en in kaart te brengen op welke manieren dat zo prettig en doelgericht mogelijk kan, is het onderzoek ook bedoeld om het publiek beter te informeren over de rol van diensthonden in de maatschappij. “De samenleving is kritisch op de inzet van honden”, aldus Visser. “Deze kritieken richten zich op de intensiteit van trainingsmethoden, de gezondheid en het welzijn en de ethische overwegingen rondom hun gebruik in gevaarlijke situaties.”
Volgens Visser willen de politie en defensie mensen ‘zo transparant mogelijk’ informeren over de selectie, training en inzet van diensthonden. Daarbij stelt ze dat het belangrijk is dat de samenleving hier ook achter staat.
Door: Nationale Onderwijsgids