Mbo'ers en internationale studenten meer betrekken bij het Haagse studentenleven

Een studentenstad is Den Haag misschien niet echt. Er is wel veel te doen, maar het studentikoze imago mag wat duidelijker zichtbaar zijn. Studenten, schol en een wethouder zien echter genoeg mogelijkheden. Dat meldt het AD.

De HOP-week is inmiddels begonnen. Studenten van de Universiteit Leiden kunnen tijdens deze week rondkijken in Den Haag. Studenten- en studieverenigingen hopen zoveel mogelijk internationale studenten binnen te halen.

Lid van een studentenvereniging 

Florian Reimus en Figo Jans, de praeses en assessor secundus bij de Haagse Studenten Vereeniging (HSV) staan bij een informatiekraampje. Ze weten nog niet hoeveel studenten ze lid kunnen maken van de HSV. “Studentenverenigingen komen nogal slecht in het nieuws, zeker vorig jaar”, zegt Jans. Internationale studenten en mbo’ers voelen zich nog niet altijd thuis bij het verenigingsleven. Het studenteleven in Den Haag is sowieso al niet heel groot in vergelijking met andere steden, stelt Jans.

Haagse mbo-, hbo- en wo-instellingen telden dit jaar zo’n 50.000 studenten. Studie-en studentenverenigingen heeft Den Haag genoeg. Er zijn zelfs een islamitische en hindoeïstische studentenvereniging te vinden.

Andere studentensteden 

Toch valt het flink tegen als je Den Haag vergelijkt met Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Delft en Groningen. Een universiteit heeft Den Haag niet en op lijstjes van leuke studentensteden staat de stad vaak onderaan of is helemaal niet te vinden.

Studentenverenigingen genoeg, maar ook die verbleken bij de hierboven genoemde steden. HSV is de grootste studentenvereniging in Den Haag met zo’n driehonderd leden. Als je daarbij studentenverenigingen als Minerva uit Leiden of het Amsterdams Studenten Corps zet, dan valt HSV toch wat tegen.

Internationale studenten 

Internationale studenten lopen er genoeg rond in Den Haag, ziet Jans. “Maar die vertrekken na een aantal jaren weer, dus zoeken ze de verenigingen niet zo op. Ze kiezen eerder voor een studievereniging dan een studentenvereniging.” Sommige opleidingen, zoals de Erasmus Universiteit, bieden avondonderwijs. Daar studeren weer hele andere types.

Aantrekkelijke studentenstad 

Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer probeert al een lange tijd een aantrekkelijke studentenstad van Den Haag te maken. “Studenten en onderwijsinstellingen versterken de economische en maatschappelijk kracht van de stad, regio en het land.” Studenten blijven vaak in Den Haag hangen en vinden daar een baan.

In 2002 kwam Bredemeijer zelf als student naar Den Haag en hij zit er nu nog steeds. Dat laat volgens hem de identiteit van Den Haag als studentenstad wel zien. “Om te studeren een erg leuke plek, maar na je studie is er genoeg werk te vinden en is er verder van alles te beleven.”

Haagse studenten zijn wat anders dan in andere studentensteden. “Hbo en wo is een rijke combinatie gebleken met het verenigingsleven. Als we mbo’ers, internationale studenten en klassieke verenigingen meer kunnen begeleiden zou dat mooi zijn”, aldus Bredemeijer.

Gezamenlijke huisvesting 

Studenten die zich niet willen aansluiten bij een vereniging, maar wel medestudenten willen ontmoeten, kunnen ook bij Bredemeijer terecht. Hij wil zich inzetten voor gezamenlijke huisvesting. “Een campus of op kamers, het is beiden belangrijk voor het studentenwelzijn. Dit proberen we, in samenwerking met hogescholen en universiteiten, vorm te geven. Meer studentenhuizen in Den Haag Zuidwest zou mooi zijn.”

Uitbreiding van Universiteit Leiden 

Onderwijsinstellingen proberen ook zoveel mogelijk studenten naar de stad te krijgen. De Universiteit Leiden gaat uitbreiden in januari 2026. Er komt een heel nieuw universiteitsgebouw op het Spui. Voor de universiteit is dat de vierde locatie in de hofstad. TU Delft, de Open Universiteit en The University of Edinburg gaan met Leiden samenwerken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk