Hogeschool Inholland werkt in nieuw gebouw samen met ROC van Amsterdam

In aanwezigheid van wethouder Sofyan Mbarki is donderdag 5 september het nieuwe gebouw van Hogeschool Inholland Amsterdam officieel geopend. Het gebouw staat centraal in een omgeving die volop in ontwikkeling is. Het biedt alle ruimte om meer verbindingen aan te gaan met de buurt, stad en partners en gezamenlijk te werken aan een duurzame en veerkrachtige Metropoolregio Amsterdam. Dat meldt Hogeschool Inholland.

Met studenten, (docent-)onderzoekers, bewoners en lokale bedrijven levert Inholland een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de nieuwe wijk en de stad Amsterdam. Een van de voorbeelden is de samenwerking met het ROC van Amsterdam - Flevoland; van groot belang om mbo en hbo beter op elkaar te laten aansluiten. Daarom deelt Hogeschool Inholland de laboratoria in het nieuwe gebouw met het ROC van Amsterdam - Flevoland. 

Onderwijsaanbod in Amsterdam 

“Ik ben trots dat we met de komst van Hogeschool Inholland in de Sluisbuurt het onderwijsaanbod in onze stad kunnen verrijken", vertelde wethouder Mbarki bij de opening. "In dit prachtige nieuwe onderwijsgebouw krijgen Amsterdamse studenten de kans om het maximale uit zichzelf te halen. De verbinding die hier wordt gelegd tussen het mbo en hbo zorgt voor meer kansen en versterkt het onderwijs in Amsterdam.” 

Paneldiscussie 

Voorafgaand aan de opening nam de wethouder deel aan een paneldiscussie. Met studenten besprak hij hoe jongeren met een diverse achtergrond goed en gelijkwaardig kunnen opgroeien en hoe de stad en hogeschool hen hierbij kunnen helpen. 

Opening gebouw 

De opening vond plaats direct na de startbijeenkomst van het nieuwe studiejaar van de hogeschool. Wethouder Sofyan Mbarki opende het nieuwe hogeschoolgebouw samen met de directie en studenten van Hogeschool Inholland. Hierbij werd een mobiel (verrijdbaar) bos aangeboden aan de wijk; een cadeau van Inholland aan de Sluisbuurt. Dit bos staat symbool voor de rol die de hogeschool speelt rondom groen, duurzaamheid en biodiversiteit in de stad. 

Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Inholland, vertelde na afloop: “Naast de groene elementen in en op ons eigen gebouw, willen we ook direct ons steentje bijdragen aan vergroening van de wijk. Daarom hebben we vandaag een mobiel bos geschonken aan de Sluisbuurt. De verplaatsbare bomen staan nu nog voor onze hoofdingang, maar bewegen mee in de ontwikkeling van de wijk. Uiteindelijk vinden ze een vaste plek.” 

Aansluitend werden diverse activiteiten georganiseerd in het gebouw. Zo was er een expositie van danshistoricus Onno Stokvis over de straatnamen in de Sluisbuurt die vernoemd zijn naar beroemde dansers en choreografen, werden er rondleidingen gegeven in de laboratoria en konden bezoekers deelnemen aan een duurzaamheidsquiz van Inholland Green Office Amsterdam. Daarnaast waren de SAIL Academy en het USC, het studentensportcentrum van Amsterdam, vertegenwoordigd. 

Ontmoetingsplaats voor de buurt 

De nieuwe onderwijsinstelling wordt ook een ontmoetingsplaats voor de buurt. Het gebouw herbergt binnenkort een nevenlocatie van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en een lokale koffiebar; daarnaast wordt ruimte geboden voor samenwerkingsprojecten met externe partners via het Inholland Sluislab, dat gevestigd is in broedplaats Baggerbeest (eveneens in de Sluisbuurt). Hogeschool Inholland streeft ernaar om samen met buurtbewoners en lokale ondernemingen het eiland levendig en aantrekkelijk te maken. "We willen dat mensen hier niet alleen wonen, maar het ook als een bestemming zien," zegt vestigingsdirecteur Bas van Spréw hierover.

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau cepezed. Het ontwerp van het interieur is van de hand van architectenbureau ZENBER. Hierbij is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk bestaand meubilair uit de oude locaties van Inholland Amsterdam. Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | Homij heeft de bouw gerealiseerd.

Flexibele lokalen 

De lokalen en wanden tussen de ruimtes zijn flexibel indeelbaar. Per ruimte kan het klimaat worden ingesteld. De gevels en daken bevatten zonnepanelen waardoor het pand bijna energie-neutraal is. Een groot deel van de daken is bedekt met planten die bewaterd worden met opgevangen regenwater. Ook is er een ondergronds transport om het afval af te voeren. 

Door: Nationale Onderwijsgids