Hogeschool Utrecht en St. Antonius Ziekenhuis vieren vijfjarig bestaan

De zorginnovatiecentra (ZIC) van het St. Antonius Ziekenhuis en Hogeschool Utrecht vieren op woensdag 18 september hun vijfjarig bestaan. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een inspirerende bijeenkomst in het ziekenhuis, waar diverse sprekers én betrokkenen samenkomen om de hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar te vieren en de toekomst van zorginnovatie te bespreken. Dat meldt Hogeschool Utrecht. 

In de zorginnovatiecentra van het St. Antonius Ziekenhuis werken medewerkers van de afdelingen longgeneeskunde, cardiothoracale chirurgie en maag-, darm-, leverziekten en een relatief grote groep HU-studenten verpleegkunde samen om zorgverlening, opleiden, leren, innoveren en onderzoeken te combineren.  Doel is de kwaliteit van zorg te verbeteren, het werkplezier te vergroten en het vak toekomstbestendig te houden.

Samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk 

Eva Povel, directeur van het Instituut Verpleegkundige Studies: "Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar ben ik ongelooflijk trots op wat we hebben bereikt. We hebben de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk echt tot leven gebracht. Het ZIC is uitgegroeid tot een broedplaats voor zorginnovatie, waar studenten en professionals elkaar inspireren en samen leren en groeien. We dragen niet alleen bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden, maar ook aan het behoud van talent binnen de zorg. Met ons regionale netwerk van ZIC’s hebben we een sterke basis gelegd voor toekomstbestendige zorg en blijven we bouwen aan een gezondere samenleving."

Lotusonderwijs 

Marjolijn Gerbens-Mallant, manager Antonius Academie: “Ruim vijf jaar geleden zijn we met de eerste ZIC in het St. Antonius Ziekenhuis gestart. Geïnspireerd door de stimulerende omgeving en lerende cultuur volgden als snel de andere twee afdelingen. Wat deze ZIC’s onder meer kenmerkt is het inzetten van lotusonderwijs, het ontwikkelen van escaperooms en de klinisch redeneren (ABCDE) kar. Er worden themadagen georganiseerd waarbij specialisme overstijgend van en met elkaar wordt geleerd rondom morele vraagstukken, acute zorg en leiderschap. Er zijn diverse innovatieprojecten zoals zelf ontwikkelde spellen rond veilig incidenten melden en vergroting van kennis en bewustwording van signalering bij de zorg voor kwetsbare ouderen. Er zijn digitale innovaties ontwikkeld ter optimalisering van de zorg voor patiënten met een taalbarrière. En daarnaast zijn er verschillende podcasts gemaakt in het kader van verpleegkundig leiderschap. Het zijn hele mooie ontwikkelingen om supertrots op te zijn. En naast dit alles houden we elkaar scherp zodat we de juiste dingen met en voor elkaar en de patiënt blijven doen.”

Toekomst van de zorg 

Het vijfjarig bestaan van de ZIC’s markeert een mijlpaal in de gezamenlijke inspanningen van het St. Antonius Ziekenhuis en de Hogeschool Utrecht om samen de toekomst van de zorg vorm te geven. Het belooft een dag te worden vol inspiratie, inzichten en verbinding. Op het programma staan een woord van de voorzitters van beide organisaties  en een terugblik op de afgelopen vijf jaar door de afdelingshoofden. Daarna volgt een paneldiscussie tussen verschillende betrokkenen over de inzichten, ervaringen en ambities wat betreft de samenwerking in de ZIC’s. Ook is er een inspiratiemarkt.

Door: Nationale Onderwijsgids