Ministerie van OCW keurt twee cross-sectorale hbo-masters goed

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvragen voor de hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn en de hbo-master Duurzaamheidstransities goedgekeurd. De nieuwe masteropleidingen zijn door een tijdelijk samenwerkingsverband van hogescholen ontwikkeld. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

“Praktijkgerichte professionals met een hbo-masterdiploma zijn niet aan te slepen op de arbeidsmarkt”, aldus voorzitter van Vereniging Hogescholen, Maurice Limmen. De hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn is een samenwerking van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion Hogeschool en De Haagse Hogeschool.

Goede verdeling over Nederland 

De samenwerkende hogescholen hebben gekeken naar een goede verdeling over Nederland. Studenten hoeven nooit te ver te reizen voor hun opleiding. De vier opleidingen zijn goed op elkaar aangesloten. Er is een gezamenlijk opleidingsprofiel en daarmee wordt het opleidingsaanbod ook duidelijker voor nieuwe studenten als voor de beroepspraktijk.

Aanpakken van duurzame vraagstukken 

De hbo-masteropleiding Duurzaamheidtransities kijkt naar het aanpakken van duurzame vraagstukken in de richting van welzijn, gezondheidszorg, mobiliteit, energie, landbouw en voeding. Studenten mogen tijdens deze opleiding hun kennis transformeren in de ontwikkeling van een duurzaam systeem. Deze opleiding stelt elke professional in staat om een transitie naar duurzaamheid zelf in gang te zetten binnen de eigen sector. Twaalf hogescholen werken met elkaar samen aan deze master. Dat zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool, Inholland, Windesheim, Saxion, HAN, HAS, Avans, Fontys, de Haagse Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en Hogeschool Rotterdam.

Vijf maatschappelijke thema's 

De Vereniging Hogescholen wil masteropleidingen ontwikkelen rondom vijf maatschappelijke thema’s. Hogescholen hebben sinds juli 2021 al gewerkt aan de uitwerking van een gezamenlijk profiel. De hogescholen willen een relevant, doelmatig en actueel praktijkgericht masteraanbod aanbieden. Op zowel onderwijs als onderzoek werken zij daaraan samen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk