Met de start van het Nationaal Programma Preventie Alles is gezondheid… begin 2014 is een groeiende beweging in gang gezet van maatschappelijke organisaties en overheden die actief hun bijdragen leveren aan meer gezondheid in Nederland. Alles is gezondheid... richt zich op vijf domeinen: school, wijk, werk, zorg en gezondheidsbescherming. Voor blijvende gedragsverandering en een gezonde leefomgeving is een integrale aanpak nodig tussen deze vijf terreinen. Dat meldt RIVM.
In 2015 is het aantal organisaties dat meedoet aan Alles is gezondheid… verdubbeld van 600 naar ruim 1250. Het aantal pledges (maatschappelijke beloften) dat deze organisaties ondertekenden, nam in 2015 met 60 procent toe tot 264. Zeventig procent van de pledges is door partijen uit meerdere domeinen ondertekend. Bij een kwart van de pledges zijn nieuwe samenwerkingen tot stand gekomen en 40 procent van de pledgehouders geeft aan nieuwe samenwerkingen te verkennen.
Veel pledges richten zich op gezonde leefstijl in het algemeen (43 procent), sport en bewegen (38 procent) en gezonde voeding (26 procent). Bij driekwart van de pledges ligt de uitvoering van de activiteiten op schema, één op de zes pledges loopt achter op de voorgenomen planning. Partners verenigen zich in initiatieven, zoals het stimuleren van voedselvaardigheden van kinderen of het gezamenlijk laten opstellen van wijkprofielen.
Het RIVM monitort de voortgang van Alles is gezondheid… en constateert op verschillende onderdelen stevige vooruitgang. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aantal scholen met een vignet Gezonde School. Eind 2015 waren dat er 505, eind 2014 waren dat er nog 214. Er is nog wel ruimte voor verbetering van het bereik en de schaalgrootte van sommige initiatieven. Alle voortgangsindicatoren staan op www.allesisgezondheid.nl/monitoring.
Alles is gezondheid… brengt een beweging op gang die Nederland gezonder en vitaler maakt, via acties op school, in de wijk, op het werk en in de zorg. Het uiteindelijke doel is een afname van het aantal mensen met een chronische ziekte en het verminderen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
© Nationale Onderwijsgids