Normal_meisjes_kinderen_tekenen_schrijven_huiswerk_schoolopdracht_schoolwerk_klas_leerling

Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. Het meest opmerkelijke nieuws en best gelezen van week 46 was:

Maandag: duizenden kinderen schrijven kerstpost voor eenzame ouderen

Het bericht over de jaarlijkse kerstactie van het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met PostNL en Kidsweek werd massaal gelezen en gedeeld. Bijna 900 scholen hebben zich al aangemeld voor de actie waarbij leerlingen op school kerstkaarten maken voor eenzame ouderen. Veel ouderen ontvangen namelijk helemaal geen kerstpost en het Ouderenfonds wil daar verandering in brengen. Vorig jaar ontvingen 125.00 ouderen een kerstkaart en deden maar liefst 1300 scholen mee. Het fonds verwacht dit jaar minstens dezelfde aantallen te halen. Aanmelden om met school mee te doen aan de kerstkaartenactie kan via www.ouderenfonds.nl

Dinsdag: 18 leerkrachten van dezelfde school tegelijk ziek, school moet sluiten

Maar liefst 18 docenten van de Immanuëlschool in Nunspeet waren begin deze week ziek. Voor de directeur zat er niks anders op dan de school te sluiten. Een zeer uitzonderlijke situatie, meldt de Onderwijsinspectie die door de school op de hoogte was gesteld. Alle leerkrachten hadden last van buik- en maagklachten. Mogelijk heeft dat te maken gehad met het teamuitje van de vrijdag ervoor, maar zeker is dat niet.

Woensdag: roken voortaan taboe op scholen en kinderdagverblijven

Roken op het schoolplein, in de speeltuin of bij een kinderopvang is binnenkort verleden tijd. Dat hebben staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en een vijftigtal bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden afgesproken. Om dat voor elkaar te krijgen worden er krachtige maatregelen getroffen. Zo gaan sigaretten minstens 10 euro per pakje kosten. Methoden om de stoppen met roken zullen daarentegen door de verzekering worden vergoed.

Donderdag: ‘Leraren moeten ruim baan krijgen om hun eigen professionele ontwikkeling te ondersteunen’.

In een advies aan de Tweede Kamer schrijft Alexander Rinnooy Kan dat leraren zelf het voortouw moeten krijgen in de professionalisering van hun beroep. Eerder vervulde de Onderwijscoöperatie de rol van vertegenwoordiger van docenten bij vraagstukken over onderwijskwaliteit en vakinhoudelijke vraagstukken. De organisatie werd opgeheven omdat het te weinig draagvlak had onder leraren. Rinnooy Kan noemt drie essentiële basisvoorwaarden voor de professionele ontwikkeling van het lerarenberoep: tijd, geld en inhoud.

Vrijdag: ‘Scholen zouden gegevens van criminele jongeren moeten delen’

De burgemeester van Tilburg adviseert de Tweede Kamer om de privacywetgeving zo te versoepelen dat het makkelijker wordt voor scholen om gegevens over jongeren, die dreigen in de criminaliteit te belanden, te delen met politie en justitie. De privacyregels mogen niet in het voordeel van criminelen uitpakken vindt de burgemeester. De politie en justitie moet de informatie van scholen vervolgens gebruiken om deze jongeren weer het rechte pad op te helpen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids