Het kabinet wil vanaf aanstaande dinsdag het thuiswerkadvies laten vervallen. Ouders zullen dan waarschijnlijk weer meer een beroep gaan doen op de kinderopvang. Maar, uit een rapport van brancheorganisatie Kinderopvang Werkt blijkt dat er al zeker een jaar sprake is van oplopende personeelstekorten. Dat meldt de NOS.
71 procent van de dagopvanglocaties kampte afgelopen najaar met een tekort aan pedagogisch medewerkers. Ter vergelijking: in mei 2021 was dit nog 55 procent. Bij de buitenschoolse opvang is deze toename ook te zien. In mei 2021 had 70 procent te maken met een personeelstekort, vier maanden later was dit al 79 procent. Ziekteverzuim en uitstroom van het personeel waren de grote boosdoeners.
Staken
Afgelopen zomer ging de branche nog staken vanwege onvrede over de te hoge werkdruk. De tekorten blijven echter toenemen en de wachtlijsten voor gezinnen blijven oplopen.
Oplossingen
Het vak van pedagogisch medewerker aantrekkelijker maken zou een oplossing kunnen zijn tegen de personeelstekorten. Een andere oplossing is het vaker inzetten van medewerkers die nog een opleiding doen. Dat besloot het kabinet al eind vorig jaar.
Sluiten van groepen
Er is nog geen duidelijke oplossing voor het personeelstekort. Wat opvanglocaties wel kunnen doen is het gestructureerd sluiten van groepen. Op die manier stuur je elke groep eens in de zoveel weken een dag naar huis. Ouders weten dan ruim van tevoren wanneer zo’n ‘sluitdag’ is, kunnen iets anders regelen en de organisatie kan blijven draaien.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk