Kinderopvangmedewerkers ontvangen oordoppen vanwege gehoorschade

Een van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland gaat medewerkers gehoorbescherming geven. Medewerkers van Babilou lopen namelijk een grote kans op gehoorschade omdat ze met kinderen werken. In eerste instantie gaat het om een pilot, daarbij worden ook nog andere maatregelen getest. Dat meldt RTL Nieuws.

Pedagogische medewerkers worden vaak langer dan acht uur per dag blootgesteld aan krijsende baby’s en schreeuwende peuters. Deze geluiden schommelen rond de 80 decibel. Als je dat vergelijkt met een stofzuiger (70 decibel) en een föhn (83 decibel) dan is dat best hard.

Zorgen over hun gehoor 

Directeur van kinderopvangorganisatie Babilou, Remko Berkel, hoorde steeds vaker van zijn medewerkers dat zich zorgen maakten over hun gehoor. Berkel besloot te luisteren naar de zorgen van zijn medewerkers en bedacht een oplossing.

Pilot op drie locaties 

De kinderopvangorganisatie start eind april op drie locaties met een pilot. Op een locatie worden er wandpanelen geplaatst die de akoestiek moeten bevorderen, op een andere locatie worden de activiteiten van de kinderen anders ingedeeld. Zo worden speel- en rustmomenten met elkaar afgewisseld en kunnen kinderen buiten uitrazen. Op de derde locatie testen medewerkers gehoorbescherming. De pilot is volgens Berkel echt geen 1 aprilgrap. “Het gehoor van de medewerkers is erg belangrijk, maar ze moeten het nog wel kunnen horen als er een kind huilt.”

BK, de brancheorganisatie voor kinderopvang, staat achter de pilot. “Andere kinderopvangorganisaties kunnen hier ook nog wel wat mee.” Overigens zijn niet alle kinderopvanglocaties lawaaiig, zo zegt een voordvoerder. “Dat ligt echt aan de staat van het gebouw, maar ook aan de grootte van de groep kinderen.”

Tegen oordopjes 

Gjalt Jellesma, voorzitter en woordvoerder van BOinK, een belangenvereniging die ouders in de kinderopvangbranche vertegenwoordigt, is tegen de oordopjes. “Een gezonde kinderopvang is een locatie die qua akoestiek in orde is, voor medewerkers, maar ook voor kinderen. Als de opvanglocatie daarin tekortschiet, dan moet je de locatie gaan aanpakken.”

'Verstandig om oordoppen te gebruiken' 

KNO-artsen vinden de stap van Babilou juist heel verstandig. Het geluidsniveau kan in de kinderopvang door krijsende baby’s en spelende kinderen snel oplopen tot boven de veilige grens voor geluid. Die veilige grens ligt op 80 decibel. Gehoorbescherming in de kinderopvang zou dan ook normaal moeten zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk