Steeds meer investeerders hebben interesse in de kinderopvang. 12 procent van de sector is op dit moment in handen van investeringsmaatschappijen, ofwel private equity. Het aantal opvangplekken kan hierdoor groeien, maar publiek geld gaat naar rijke organisaties. Dit meldt NU.nl.
Investeerders hebben vier grote kinderopvangorganisaties overgekocht en proberen de waarde ervan te vermeerderen in vier tot zeven jaar tijd. Daarna is het weer tijd om de opvang door te verkopen. Dit heeft nog niet geleid tot grote prijs- of kwaliteitsverschillen. Wel ligt de prijs voor kinderopvangorganisaties in handen van investeerders zo’n 4 tot 8 procent hoger dan bij non-profitopvang.
Zorgen
Vanaf 2025 is de kinderopvang in Nederland voor 96 procent gratis. Dat is mogelijk goed nieuws voor veel ouders, maar toch zijn er zorgen over de investeerders in de sector. Eigenaren kunnen ervoor kiezen om de prijs flink te verhogen als de overheid voor de kosten opdraait. Publiek geld verdwijnt zo in de zakken van grote bedrijven.
Volgens Janneke Plantenga, hoogleraar economie, kunnen de geldstromen het aantal kinderopvangplekken helpen groeien. Maar het is niet wenselijk dat publiek geld op deze manier naar de private sector verdwijnt. Daarom is ook zij voor een prijsplafond. “Zonder prijsregulering voorzie ik grote problemen.” Emmeline Bijlsma is daar als directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang op tegen. Zij vermoedt dat de tekorten in de kinderopvang alleen maar toenemen als er een prijsplafond van de overheid aan de regels wordt toegevoegd.
Transparantie
Bijlsma verwacht dat de prijzen straks transparant zijn omdat iedereen dezelfde 4 procent betaalt voor de opvang. Ouders kunnen op die manier invloed uitoefenen. De directeur van BK is wel voor invoering van een kwaliteitsmonitor die voor meer toezicht op verblijven en buitenschoolse opvang moet zorgen.
Lees ook: Kinderopvang vanaf 2025 gratis: wat verandert er precies en zijn er ook nadelen?
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky