Kinderdagverblijven gebruiken vaker trucjes om hun omzet te verhogen

Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op een creatieve manier de omzet te verhogen, maar niet door ouders een hoger uurtarief te laten betalen. Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat kinderopvangorganisaties vooral meer extra uren rekenen. Dat meldt de NOS.

 Ouders betalen dan wel meer, maar ze profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het blijft ook een risico, want kinderopvangbedrijven mogen geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Als ze dat toch doen, dan kunnen ouders later te maken krijgen met terugvorderingen.

Inkomensafhankelijk 

Ouders ontvangen over elk uur opvang toeslag, dat is wel inkomensafhankelijk. Ook is er een maximumbedrag, voor een kinderdagverblijf is dat 10,25 euro per uur.

Het is daarom voor kinderdagverblijven aantrekkelijk om niet het uurtarief, maar het aantal uren te verhogen. Bijvoorbeeld door de openingstijden te verlengen of door tegoeddagen te laten betalen. Ouders ontvangen over al die extra uren toeslag, terwijl ze dat niet krijgen bij een verhoging van het uurtarief.

Extra tegoeddagen 

Een kinderopvang met meerdere locaties in Amsterdam besloot vorig jaar niet de tarieven te laten stijgen, maar een zomersluiting van twee weken aan te kondigen. Ouders moesten die twee weken dat de opvang dicht was wel gewoon doorbetalen. Dit jaar wil deze organisatie weer een wijziging doorvoeren. Aan het uurtarief wordt niet gedaan, maar ouders moeten wel vanaf volgend jaar twee extra tegoeddagen betalen. Dat zijn extra opvangdagen die ouders kunnen inzetten, maar alleen als de beschikbaarheid op de groepen dit mogelijk maakt. Voor de tegoeddagen kunnen de ouders wel alvast een compensatie terugvragen aan de Belastingdienst, staat op de website van de kinderopvang. 

Verhoging kinderopvangtoeslag 

Minister Van Gennip heeft voor het aankomende jaar de kinderopvangtoeslag voor alle opvangsoorten verhoogd. Daarbij vroeg ze wel van de kinderopvangorganisaties om niet de hogere tarieven aan de ouders door te berekenen. De tarieven lijken met 7 tot 10 procent te stijgen.

Doorrekenen van meer uren 

Meerdere experts geven aan dat sinds de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel het risico op doorrekenen van meer uren groter is geworden. Dat komt omdat de opvang voor veel ouders goedkoper wordt. Het maakt voor hen niet zoveel meer uit hoe organisaties de uren berekenen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk