De 32-jarige leidster van een Rotterdamse kinderopvang zou tegen de kleuters hele rare dingen hebben gezegd. Dingen als ‘kankermongool’ en Ik ga hem de keel doorsnijden met een mes, heen en weer’, kregen de kleintjes regelmatig te horen. Twee stagiaires namen uiteindelijk het gescheld en de dreigementen van de leidster op. De ouders van de kleintjes gingen vervolgens naar de rechter. Dat meldt RTL Nieuws.
De vrouw zou niet alleen hebben gescholden, ze zou ook een kind hebben uitgelachen toen hij uit zijn stoel viel. Ook dreigde ze een kind van de trap te gooien en riep ze tegen een kleintje met een poepluier ‘blijf in je poep dan’. En dat alleen maar omdat de kleuter niet verschoond wilde worden.
Negatieve dingen
Hoewel deze kleintjes lang niet alles snappen, laten deze negatieve dingen wel hun sporen na. Kinderpsycholoog Tischa Neve stelt dat de toon anders is wanneer je scheldt of negatief praat. Kinderen pikken dat echt wel op.
Dan heeft het nog niet eens te maken met wat je zegt. De manier waarop je kijkt of wat je zelf kan al invloed hebben op dreumesen. “Met een vervelende blik kan je het zelfvertrouwen van kinderen al beïnvloeden.”
Taalontwikkeling
Taalontwikkeling start al veel eerder. Kinderen pikken vanaf de geboorte al verschillende woorden op. “Alles wat kinderen horen wordt ergens opgeslagen en draagt bij aan de taalontwikkeling”, aldus Mariëlle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei. Dat hoeft niet te betekenen dat het kind zelf ook gaat schelden op latere leeftijd. De woorden worden wel opgeslagen. “Als een ouder bijvoorbeeld zijn teen stoot en het woord ‘kut’ gebruikt en zijn communicatiemethode niet aanpast, dat kan het kind dit gaan overnemen.”
De leidster in de kinderopvang is dan wel geen ouder, maar ook daar is schelden tegen kleine kinderen onacceptabel. “Als het schelden direct gericht is op een kind, wijs je hem of haar daarmee af en creëer je een angstige situatie”, stelt Beckers.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk