Normal_a-gray-wolf-stands-on-a-log-near-the-woods-of-his-2023-11-27-04-56-44-utc

Een kind is onlangs gewond geraakt in het natuurgebied Den Treek bij Leusden, waarbij de kinderopvang speculeert dat het incident mogelijk veroorzaakt werd door een wolf. Dit voorval heeft geleid tot een onderzoek door de provincie Utrecht, die het publiek adviseert om het gebied voorlopig te vermijden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Het incident vond plaats toen kinderen van BSO Vrijland uit Amersfoort op excursie waren in het gebied. Volgens een verklaring van de kinderopvang kwam er plotseling "vermoedelijk een wolf" op een van de kinderen af. De aanval was kortstondig en het kind, wiens leeftijd varieert tussen de 4 en 12 jaar, liep slechts lichte schrammen op. Ondanks de schrik, is het kind na het incident door een arts gezien en maakt het redelijk goed.

Achtergrond van het besluit om het gebied te bezoeken

Directeur Laurens Zaalberg van BSO Vrijland verdedigt de beslissing om naar Den Treek te gaan, ook al was er kortgeleden een vergelijkbaar incident met een hond. Hij benadrukt dat veel mensen het landgoed dagelijks bezoeken, en dat het incident van vorige week geen reden was om de locatie te mijden.

Voorzorgsmaatregelen en adviezen

Na het incident heeft de BSO besloten om de kinderen voorlopig alleen naar veiligere natuurspeeltuinen te laten gaan, in afwachting van verder advies van experts. De provincie Utrecht, samen met wolvenexperts, adviseert mensen om het gebied tijdelijk te mijden vanwege de mogelijke aanwezigheid van een wolvenpaar met jongen, wat ze defensiever kan maken naar mensen en huisdieren toe.

Reactie van lokale beheerders

Rentmeester Wilbert Nijlant, die de zaken op het landgoed Den Treek regelt, uit zijn zorgen over de veiligheid in het gebied. Hij meldt dat er mogelijk meerdere wolvenfamilies aanwezig zijn en suggereert drastische maatregelen zoals het vangen of afschieten van wat hij 'probleemwolven' noemt. Nijlant benadrukt ook dat het landgoed misschien tijdelijk gesloten moet worden voor publiek om verdere incidenten te voorkomen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer