Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal uren dat kinderen bij gastouders doorbrengen, vorig jaar opnieuw is afgenomen. Deze trend versnelt, wat vooral merkbaar is bij ouders met onregelmatige werktijden zoals verpleegkundigen en politieagenten. Dit meldt het AD.
Politievakbonden geven aan dat ouders 'ontzettend moeten knutselen' om opvang voor hun kinderen te regelen, vaak met hulp van familieleden. Ook in de zorgsector is er een voortdurend probleem met het regelen van passende kinderopvang, wat bijdraagt aan een negatieve spiraal van personeelsverloop in de sector.
Oorzaken van de daling
Volgens kinderopvangexpert Ed Buitenhek is de afname van het aantal gastouders voornamelijk te wijten aan het krimpende aanbod, veroorzaakt door strenge kwaliteitseisen en relatief lage tarieven. Dit maakt het voor gastouders minder aantrekkelijk om actief te blijven in de sector.
Impact op cruciale beroepen
Vooral voor ouders in cruciale beroepen, zoals politie en zorg, waar vaak plotseling en op onregelmatige tijden een beroep op hen wordt gedaan, zijn de gevolgen significant. Gebrek aan flexibele opvangopties dwingt sommige ouders om hun carrière in deze essentiële sectoren te heroverwegen.
Groeiende behoefte aan flexibele opvang
Ondanks de uitdagingen in de gastouderopvang, laten de algehele cijfers van het CBS zien dat er een recordaantal uren in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang wordt doorgebracht. Dit wijst op een groeiende vraag naar kinderopvang, die momenteel niet kan worden bijgebeend door het aanbod.
Vooruitzichten en beleidsimplicaties
De plannen van het kabinet om kinderopvang geheel gratis te maken, zouden het tekort aan opvangcapaciteit verder kunnen vergroten, met een verwacht tekort van bijna 42.000 medewerkers binnen tien jaar. Dit vooruitzicht baart experts en beleidsmakers zorgen over de toekomstige toegankelijkheid van kinderopvang.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer