Vader en bso Vrijland Amersfoort vertellen over wolvenaanval bij kind

De kinderopvang van zijn dochter belde Matthijs vorige maand op. Hij moest zijn dochter ophalen, want ze was aangevallen door een wolf. Bso Vrijland Amersfoort en de vader zeggen dat het 5-jarige meisje door een wolf is gebeten, maar deskundigen zeggen dat het anders in elkaar steekt. Dat meldt RTV Utrecht.

Bso-directeur Laurens Zaalberg vertelt dat ze op dinsdagochtend 16 juli met meerdere begeleiders en 36 kinderen naar de Ringheuvels gingen. Daar gingen de kinderen een appel verstoppen voor een speurtocht. De begeleidster en het meisje liepen een heuvel op, maar zagen de rest van de groep nog wel. De medewerkster van de bos stond vlak naast het meisje toen ze de appel gingen verstoppen.

Wolf 

Opeens hoort de begeleidster een geluid in het gras en zag ze de wolf. Het kleine meisje werd door de wolf beslopen en vervolgens aangevallen. Het kindje werd vervolgens in haar rechterzij gebeten en viel naar links. De begeleidster begon te gillen waardoor de wolf schrok en wegliep. Zo’n tien meter verderop bleef hij nog even staan kijken voordat hij definitief vertrok. Meerdere medewerkers hebben dat zien gebeuren.

In de rechterzij en op haar buik had het meisje verwondingen. Daarom moesten de ouders gebeld worden. De bso-begeleiding probeerde rustig te blijven.

Een van de medewerkers bleef op de heuvel staan kijken of de wolf terug zou komen terwijl de kinderen werden verzameld om te vertrekken”, zo zegt Zaalberg. Met de kinderen gingen de begeleiders naar natuurspeeltuin De Groene Belevenis om over de wolf te praten. Het kindje dat alles zag gebeuren kreeg extra nazorg.

Medisch protocol 

Na het telefoontje van de bso haalde Matthijs zo snel mogelijk zijn dochter op. Vervolgens belde hij de huisarts. “Er moest even gezocht worden naar een medisch protocol. Daarom belde de huisarts ook eerst met het RIVM voor advies.”

Incident met een wolf 

De bso liet in hun eerste verklaring nog weten dat het om een incident ging met een wolf en een kind. De directie en de ouders kregen van de provincie Utrecht te horen dat ze het incident niet groter moesten maken dan dat het was en dat ze vooral voorzichtig moesten zijn met bepaalde woorden als bijten en aanval.

Veel vragen 

Zaalberg snapte dat wel. Maar na de verklaring op de website van de bso kwamen er wel veel vragen binnen. Daarom besloten Zaalberg en de ouders om met een tweede verklaring te komen waarin wel stond dat het om een wolvenbeet ging.

Volgens wolvenexperts Glenn Lelieveld en Dick Klees is het meisje niet gebeten. Zij hebben politiefoto’s gezien en gepraat met getuigen. Medewerkers hadden volgens de experts de hele aanval niet duidelijk gezien. “De hoektanden van een wolf zijn rond, dus de verwonding moet ook rond zijn” aldus Lelieveld. “Als een wolf in iemand zij bijt, kan een hoektand nooit bij de navel zitten.”

Uitspraken van wolvenexperts 

Bso-directeur Zaalberg snapt de uitspraken van de wolvenexperts niet helemaal. De medewerkster heeft continue gezegd dat het meisje kort in de rechterzij is gebeten. Ook bij de politie heeft ze dit aangegeven.

Roofdierdeskundige en ecoloog Erwin van Maanen heeft net zoals de kinderopvang en de ouders zo zijn vraagtekens bij het voorval. “Het is misschien geen volle beet, maar de wolf probeerde het wel.”

'Spannend om weer naar de bso en het bos te gaan'

Het gaat inmiddels beter met het 5-jarge meisje, aldus vader Matthijs. “Ze vond het wel eng om weer naar de bso en naar het bos te gaan. Ook sliep ze een tijdje heel lastig. Maar nu gaat het de goede kant op.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk